Buitenlandse Zaken België


Datum: 11/10/2007

Minister De Gucht is tevreden over het werk van de expertisecommissie voor de grensafbakening tussen de DR Congo en Angola

De vierledige expertisecommissie voor documentaire steun bij de afbakening van de grenzen tussen de Democratische republiek Congo en de republiek Angola ter hoogte van het gebied Kahemba en de Portugese provincie Lunda Norte heeft haar werkzaamheden beëindigd.

Minister van Buitenlandse zaken De Gucht is tevreden met het succesvolle verloop van deze expertisecommissie. Hij stelt vast dat de werkzaamheden in een goede sfeer verliepen en dat de Angolese en Congolese delegaties in staat gesteld werden om de door hen bereikte conclusies te toetsen aan de beschikbare documenten. Minister de Gucht besloot: "België blijft bereid verder zijn documenten en expertise ter beschikking te stellen".

Dit is het communiqué dat de delegaties na afloop van de sessie hebben voorgelezen:

"Van 10 tot 11 oktober 2007 is in het Koninklijk Museum voor Centraal Afrika te Tervuren de viervoudige exportencommissie samengekomen voor documentaire hulp bij de grensafbakening tussen de Democratische republiek Congo en de republiek Angola tussen het gebied Kahemba en de Angolese provincie Lunda Norte.

Op verzoek van de Congolese en Angolese autoriteiten heeft deze Comissie die samengesteld is uit Congolese, Angolese, Portugese en Belgische experten meer bepaald de technische analyse van de beschikbare historische documenten aangevat en zij heeft bijdragen gehoord van geschiedkundige en geografische experten.

De Angolese delegatie werd geleid door generaal Eduardo Ferreira Martins, viceminister van Binnenlandse zaken en de Congolese delegatie werd geleid door de Heer Mpango Okundo Joseph Dovel, viceminister van Binnenlandse zaken.

Buiten hoge ambtenaren en experten van de Belgische, Portugese, Angolese en Congolese delegaties, maakten ook 4 volksvertegenwoordigers van de Nationale Assemblee deel uit van de Congolese delegatie.

Er is geenszins sprake van arbitrage of mediatie in een dossier dat exclusief valt onder de bevoegdheid van twee onafhankelijke en soevereine staten, de Democratische republiek Congo en de republiek Angola.

Het belangrijkste doel was om de twee delegaties de benodigde documentatie ter beschikking te stellen alsook de Portugese en Belgische experten die geholpen hebben met de interpretatie van de historische en cartografische documentatie.

Bij het begin van de zitting hebben de Angolese en Congolese delegaties het klimaat van vertrouwen en de excellente betrekkingen onderlijnd die bestaan tussen de twee landen.

De Angolese en Congolese delegaties hebben herbevestigd dat de twee landen een gemeenschappelijke grens hebben van 2511 km en dat enkel in een recent verleden vragen werden gesteld betreffende de bewegingen van bevolkingen over en weer het grensgebied van Kahemba en de Angolese provincie Lunda Norte.

De twee regeringen hadden besloten dat de grenzen stammend uit de koloniale tijd geen wijzigingen hebben ondergaan tot op heden.

De twee delegaties hebben kunnen genieten van analyses van Belgische en Portugese experten, wat toegelaten heeft de documentatie te toetsen aan de resultaten waartoe de twee partijen al gekomen waren in hun rapporten van voorafgaande ontmoetingen.

De twee delegaties hebben zo kunnen nagaan dat deze rapporten gebaseerd zijn op beslissingen genomen tijdens de geschiedenis en zo een historische legitimiteit genieten.

Een gedetailleerde documentatie is overgemaakt aan de Angolese en Congolese delegaties ter attentie van verschillende bevoegde instanties en instituties van hun landen.

Van hun zijde zijn België en Portugal bereid om verder hun expertise en historisch documenten ter beschikking te stellen.

De werkzaamheden van deze viervoudige commissie die werden gehouden in het Frans en het Portugees vonden plaats in een uitstekende sfeer van vriendschap en met de instemming van de vier delegaties.

De deelnemers denken het Koninklijk museum voor Centraal Afrika voor de uitstekende omkadering, de verschillende experten die aan de commissie hebben deelgenomen, de Portugese en Belgische autoriteiten en de Belgische minister van Buitenlandse zaken voor zijn uitnodiging."

Tervuren, 11 oktober 2007