Gemeente Zoetermeer

Zoetermeerse begroting sluitend

"Bezuinigd op een sociale manier"

De Zoetermeerse begroting 2008 - 2011 laat geen tekorten meer zien. Het is Zoetermeer de afgelopen maanden gelukt om een gat van meer dan EUR 5 miljoen weg te werken en ook nog geld te vinden voor extra projecten. De lastendruk blijft stabiel, stijgingen worden voornamelijk veroorzaakt door de inflatie. "Zoetermeer bezuinigt op een sociale manier" stelt wethouder Haan van financien. "Er komt geen extra grote lastenverzwaring. We kunnen met minder mensen aan de slag en door beter en efficienter gebruik van ICT kan goedkoper worden gewerkt."

De gemeente investeert de komende jaren in een aantal belangrijke projecten. Zo komt er extra geld voor de aanpak van schuldhulpverlening. Hierbij krijgen sociaal kwetsbare en jongeren extra hulp. Huishoudens met een laag inkomen van op of net boven het bijstandniveau krijgen komend jaar een hogere bijdrage van de gemeente aan hun premiekosten van de collectieve ziektekostenverzekering. Er is extra geld voor de bouw van een stadsboerderij in Oosterheem en nieuwe sportvelden voor voetbalverenigingen. Bij de brandweer worden veertien extra medewerkers aangetrokken. Het project Duurzaam Zoetermeer staat in 2008 hoog op de agenda. Er wordt geld gestoken in schone energie, minder CO2 uitstoot en het terugdringen van energiegebruik krijgen komend jaar veel aandacht. De komende jaren wordt meer dan een miljoen vrijgemaakt voor groot onderhoud aan welzijnsaccomodaties. Ook is er extra geld om het zwemmen te promoten.

Ouders en jongeren moeten van het Rijk betere ondersteuning krijgen. Centra voor Jeugd en Gezin moeten ervoor zorgen dat er een plaats is waar iedereen in de toekomst met al zijn vragen rond opgroeien en opvoeden terecht kan en vanwaaruit eerste problemen worden gesignaleerd, hiervoor komt extra geld vanuit het Rijk.

De gemeente wil een groot aantal bezuinigingen doorvoeren om de komende jaren een sluitende begroting te realiseren. Zo wordt minder personeel ingezet bij Sociale Zaken. Dit kan omdat het aantal mensen met een bijstandsuitkering daalt. De afdeling Belasting kan door een efficientere manier van werken, zoals door geautomatiseerde controles, met minder medewerkers toe. Er wordt minder geld uitgegeven aan subsidies, onder andere door een scherpere beoordeling van aanvragen. Door meevallers bij het onderhoud van de openbare ruimte komt extra geld vrij. Een hoger dividend van Eneco zorgt voor een miljoen extra aan inkomsten. Er wordt niet bezuinigd op cultuur. De OZB stijgt komend jaar met 2,5% en de parkeertarieven gaan met 4,75% omhoog. Dit is een aanpassing die eens in de twee jaar plaatsvindt. De bouwleges gaan van 1,55% naar 1,7% van de bouwsom en het rioolrecht stijgt met EUR 15 per huishouden naar EUR 37. De eerste termijn van de gemeentelijke belastingen valt voortaan op 31 maart in plaats van 30 april.

Het begrotingsvoorstel wordt 5 en 8 november besproken in de gemeenteraad tijdens het begrotingsdebat.