Voedingcentrum


Eten uit bos en veld noten

10 oktober 2007

De herfst is dé tijd dat er allerlei eetbaars te vinden is in bos en veld. Leuk om bijvoorbeeld met kinderen naar te zoeken en ze spelenderwijs in contact te brengen met de natuur. Maar wat is eetbaar en wat doet u ermee?

Bosvruchten

Herfstfruit dat aan struiken hangt zijn bijvoorbeeld bramen, rozenbottels, bos- en vlierbessen. Was uit voorzorg het fruit goed en kook het. Maak er bijvoorbeeld jam van. Er is namelijk een heel kleine kans dat er ziekteverwekkers op de vruchten zitten. Die kunnen er bijvoorbeeld op zijn gekomen via vogelpoep. De kans op ziekteverwekkers is groter als het fruit op de grond heeft gelegen. Verder komt in Groningen en Zuid-Limburg de vossenlintworm voor. Deze ziekteverwekker wordt verspreid via poep van vossen. Vooral als vruchten laag hangen, is er een kans dat ze zijn besmet.

Zelf fruit plukken en oogsten kan trouwens ook op allerlei fruittuinen en boerderijen. Kijk voor meer informatie over www.eetdoedingen.nl.

Noten

Tamme kastanjes, walnoten, beukennootjes en hazelnoten: dat zijn eetbare noten die in Nederland te vinden zijn. Verse tamme kastanjes zijn drie tot zes dagen houdbaar op een koele en droge plek. U kunt ze poffen of koken. Kruis de kastanjes om te poffen in aan de bovenkant en leg ze in een hete oven (200 graden Celcius) tot ze openspringen.

Zelfgeraapte walnoten worden ook wel âverseâ of ânatteâ walnoten genoemd. U kunt ze eten door ze uit de bolster te halen en het bittere schilletje te verwijderen. Ze hebben dan een heel eigen smaak. Maar ze zijn ook te bewaren op een droge en koele plek. Bewaar ze niet te lang: walnoten zijn heel vet en daardoor beperkt houdbaar.

Ook hazelnoten moeten âindrogenâ. Bewaar ze in de dop op een droge plaats.

Verse beukennootjes bevatten een kleine hoeveelheid giftig blauwzuur. Dat verdwijnt in warmte. Leg ze bijvoorbeeld een week op een zonnige plek in huis of laat ze warm worden in de oven.

Paddenstoelen

In veel Oost-Europese landen is het verzamelen van paddenstoelen heel populair. Maar niet iedereen kan eetbare paddenstoelen goed van de giftige onderscheiden. Dat maakt paddenstoelen plukken tot een riskante bezigheid. Koop ze liever in de winkel. Verhit paddenstoelen in elk geval altijd goed.