Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Bokser Bep van Klaveren (voorlopig) Grootste Rotterdammer

Bij de eerste verkiezing tot Grootste Rotterdammer is verreweg het vaakst gestemd op op de Crooswijkse bokser Bep van Klaveren.

Hij stond al vanaf het begin van de wedstrijd in oktober 2006 op grote voorsprong. Met ingang van de Week van de Geschiedenis roept het Gemeentearchief Rotterdam vanaf vandaag een nieuwe ronde uit van de verkiezing. Op www.grootsterotterdammer.nl werd in een jaar meer dan 73.000 keer gestemd. Bijna 33 procent van de stemmen was voor Van Klaveren. De geleerde Erasmus werd tweede met 26 procent van de stemmen; politicus Pim Fortuyn werd derde, met 11 procent van de stemmen. De eerste vrouw onder de koplopers was zwemster Rie Mastenbroek. Zij eindigde op de vijfde plaats.

The Dutch Windmill

Naar aanleiding van Van Klaverens overwinning brengt het gemeentearchief leven en verdiensten van The Dutch Windmill extra onder de aandacht. Op de website is een dossier aangelegd over de bokser. Ook verloot het archief via zijn site een reproductie van een affiche met Van Klaveren. In Galerie Coolsingel 91 is op 12 oktober het filmpje De Natte Droom uit 1989 te zien, waarin Jules Deelder Van Klaveren interviewt.

Virtueel gedenkteken

Met www.grootsterotterdammer.nl wil het gemeentearchief de verdiensten van grote Rotterdammers in herinnering brengen. Vandaag start de volgende ronde van de verkiezing. Bij de aanvang van de Week van de Geschiedenis 2008 wordt de uitslag bekendgemaakt. Op de kieslijst staan vijf nieuwe kandidaten, onder anderen striptekenaar Marten Toonder en politica Suze Groeneweg.

Zelf nomineren

Kiezers kunnen stemmen op hun Grootste Rotterdammer, maar kunnen ook iemand voordragen voor deze titel. Voorwaarde voor een nominatie is dat de voor te dragen persoon overleden is en grote verdienste heeft gehad voor Rotterdam.