Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

PD treft tomatengeelkrulbladvirus aan in tomaat

Nieuwsbericht | 12-10-2007

De Plantenziektenkundige Dients (PD) heeft begin oktober het tomatengeelkrulbladvirus aangetroffen in teelten van tomaat. Dit is de eerste vondst van dit virus in Nederland. De dienst stelt een onderzoek in naar de verspreiding van het virus in Nederland. Vooralsnog gaat het om vier bedrijven met geïnfecteerde planten in de omgeving van Bleiswijk en Zevenhuizen.

Het tomatengeelkrulbladvirus (Tomato yellow leaf curl virus) is een virus dat vooral schade veroorzaakt in tomaat. Het wordt overgedragen door de tabakswittevlieg (Bemisia tabaci). Het virus heeft in de Europese Unie (EU) de quarantainestatus. Dit betekent dat Nederland verplicht is om verspreiding en vestiging ervan in de EU te voorkomen. Het virus komt voor in landen rond het Middellandse Zeegebied, Azië, Australië, Centraal Amerika en de Verenigde Staten.

Onderzoek naar verspreiding

De PD gaat naar aanleiding van de recente vondsten nader onderzoek doen naar het voorkomen van het tomatengeelkrulbladvirus in Nederland. Dit onderzoek richt zich allereerst op het vaststellen van de omvang en verspreiding van de besmetting.

Omdat de tabakswittevlieg het virus overdraagt, wordt het onderzoek uitgevoerd bij tomatentelers nabij de bedrijven waar het virus is aangetroffen, in de omgeving van Bleiswijk en Zevenhuizen. Mogelijk zal het onderzoek ook in andere regio's worden uitgevoerd. Dit is afhankelijk van de bevindingen uit het onderzoek en andere signalen over de mogelijke verspreiding.

Symptomen

Het virus is te herkennen aan de volgende symptomen in de tomaatplant:
* De koppen van geïnfecteerde planten zijn gedrongen.
* De jonge bladeren blijven kleiner dan normaal en zijn vaak geel (chlorotisch), met name bij de bladrand en tussen de nerven.
* Verder kunnen de bladranden zijn gekruld.

Er zijn geen symptomen op de vruchten.

Maatregelen

Als telers vermoeden dat tomatenplanten mogelijk zijn geïnfecteerd door het tomatengeelkrulbladvirus, dan wordt geadviseerd meteen contact op te nemen met de PD. De dienst legt maatregelen op als er daadwerkelijke besmetting met het tomatengeelkrulbladvirus wordt vastgesteld. De maatregelen hebben betrekking op het verwijderen en verantwoord afvoeren van aangetaste planten, het tegengaan van verspreiding van de tabakswittevlieg en het bestrijden ervan.

De vruchten vormen geen risico voor verspreiding en daarom kunnen geoogste tomaten worden afgezet.

Zie ook


* Plantenziektenkundige Dienst