Gemeente Waalwijk Jongeren doen handreiking

200 aanwezigen luchtten hun hart

Woensdagavond 10 oktober vond in sociaal cultureel centrum Den Bolder in Waspik een wijktafel plaats die geheel in het teken stond van de geëscaleerde situatie rondom het Liberiaanse gezin uit Waspik. De sfeer van de avond was goed. Er waren zon 200 inwoners van Waspik op de uitnodiging van burgemeester Kleijngeld ingegaan om zich te laten informeren over de kwestie.

Burgemeester Kleijngeld stelde blij te zijn met de hoge opkomst. Dat toont de betrokkenheid van de Waspikse gemeenschap, maar het laat ook zien dat u met ons wilt nadenken hoe we dit kunnen voorkomen in de toekomst.

Veel aanwezigen waren vooral boos. Boos over de discriminatie die in hun dorp plaatsvindt en boos over de hangjongeren in hun dorp, waaraan in hun ogen niets gedaan wordt. Bovendien was er boosheid over het niet optreden van instanties en over het negatieve beeld dat van Waspik in de media is ontstaan. Er is begrip voor het feit dat er een onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd om na te gaan waarom de afspraken die tussen verschillende partijen gemaakt zijn, niet hebben geleid tot het gewenste resultaat. Om dit onderzoek is op 4 oktober jl. door de gemeenteraad van Waalwijk via een motie gevraagd.

Iedereen is welkom in Waspik
De aanwezigen maakten een duidelijk statement door te applaudisseren toen de burgemeester vaststelde dat iedereen in Waspik welkom is ongeacht ras of kleur. Waspik is een open en hechte gemeenschap, gaf de burgemeester verder aan.
De aanwezige teamchef van de politie gaf aan dat er een strafrechtelijk onderzoek gestart wordt naar de mogelijke daders en deed nogmaals een beroep op de inwoners van Waspik om incidenten te allen tijde te melden. Maar, zo stelde burgemeester Kleijngeld, daarmee hebben we de problemen in Waspik niet opgelost. Het probleem van discriminatie en hangjongeren is heel complex. Dat kunnen de politie en de gemeente niet alleen oplossen. Daarvoor hebben we de inwoners van Waspik, de jongeren en hun ouders en verschillende andere partijen nodig.

Hangjongeren willen een gesprek
Ik ga op korte termijn in gesprek met de jongeren in Waspik die betrokken zijn geweest bij de incidenten. Gisterenavond is door hen een brief ingeleverd die is gericht aan alle inwoners van Waspik. Dat is een duidelijke uitnodiging. In deze brief geven zij toe de problemen te hebben veroorzaakt maar niet allemaal crimineel en racistisch zijn. Ik wil van de jongeren horen wat er precies aan de hand is en wat zij zelf vinden. We kijken wat we kunnen doen. Er zijn andere plekken in Waalwijk waar het wel gelukt is ontoelaatbaar gedrag van jongeren te stoppen en hen goed te begeleiden. Het belangrijkste is dat we in gesprek blijven, aldus de burgemeester.

De avond werd geleid door onafhankelijk voorzitter, oud-gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant Wim Luijendijk. Nadat een welkomstwoord en introductie van burgemeester Kleijngeld gaf wethouder Elly Baggerman, wijkwethouder en portefeuillehouder o.a. Integratie, Jeugd- en Jongerenbeleid een toelichting op activiteiten en gemaakte afspraken, het zogenaamde Plan van Aanpak.
De heer Frans Brokx, voorzitter van Stichting Platform Waspik, las een verklaring voor waarin hij stelde de incidenten te betreuren.

Publicatie datum 12-10-2007