Gemeente Lelystad

Rekenkamer: wijkgericht werken deels succes

Het Wijkgericht Werken is door de gemeente Lelystad ingevoerd om de leefbaarheid in de wijken te vergroten en de dienstverlening aan de bewoners te verbeteren onder het motto Decentraal wat kan, centraal wat moet. Uit onderzoek van de Rekenkamer blijkt dat de gemeente gedeeltelijk effectief is geweest in het dichterbij brengen van de doelen van Wijkgericht Werken. Het onderzoek naar de doeltreffendheid is gedaan over de periode 1996 2006.

De samenwerking tussen de verschillende gemeentelijke diensten en met de in de wijk actieve instellingen, zoals de woningcorporatie en de politie, gaat goed op wijkniveau. Zodra het echter nodig blijkt zaken op een hoger niveau af te doen, worden de processen stroperig. Voor de bewoners en de mensen, die in de wijk werken, is dat vaak teleurstellend.

Oorzaken

Het gedeeltelijk slagen van het wijkgericht werken heeft volgens de Rekenkamer een aantal oorzaken: het succes in de wijk is in de praktijk afhankelijk van individuele medewerkers zowel in de wijk als in het Stadhuis. Ook ziet de Rekenkamer het gebrek aan krachtdadige sturing vanuit de bestuurlijke en ambtelijke top als een oorzaak, waardoor zaken onvoldoende van de grond zijn gekomen. Het grote aantal projecten, dat tegelijkertijd onderhanden was, heeft niet altijd bevorderlijk gewerkt voor een succesvolle afronding van deze projecten.

Wijkraden

De wijkraden worden vaak wel geïnformeerd over gemeentelijke plannen, maar de wijkraden hebben niet het gevoel dat zij voldoende betrokken worden bij het maken van plannen voor hun wijk. Wel is geconstateerd, dat de laatste tijd een verbetering is opgetreden bij het betrekken van wijkraden en bewoners bij het maken van plannen in een wijk.

Succes of falen van Wijkgericht Werken

Met wijkgericht werken beoogt de gemeente met behulp van een veranderde organisatiecultuur de dienstverlening aan en de participatie van de burger te verbeteren. Beide doelen zijn gedeeltelijk gerealiseerd. Een sector is volledig omgeschakeld op wijkgericht functioneren, andere sectoren hebben dit slechts beperkt of helemaal niet gedaan. Ondanks alle kritiek op wat beter had gekund, is er toch veel tot stand gebracht door de wijkgerichte werkwijze.

Aanbevelingen van de Rekenkamer

De rekenkamer heeft naar aanleiding van het onderzoek acht aanbevelingen aan het gemeentebestuur gedaan. De Rekenkamer vindt het van groot belang de wijkposten centraal in het beleid te plaatsen. Informatie vanuit de wijkpost levert dan materiaal voor een analyse per wijk van sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen. Op grond van deze analyse kan beleid worden gemaakt dat in de vorm van helder geformuleerde opdrachten aan de ambtelijke organisatie kan worden opgedragen.

De Rekenkamer ziet graag een grotere bestuurlijke betrokkenheid bij het functioneren van wijken, bijvoorbeeld door de instelling van een wijkwethouder. Hierdoor verwacht de Rekenkamer een verandering van de bestuurlijke en ambtelijke cultuur van een verkokerde naar een meer integrale en burgergerichte cultuur van de gemeentelijke organisatie.

De Rekenkamer

De Rekenkamer is een onafhankelijk orgaan dat onderzoek doet naar de doeltreffendheid, doelmatigheid en de rechtmatigheid van het door het gemeentebestuur gevoerde bestuur. De Rekenkamer rapporteert rechtstreeks aan de raad. Het is aan de raad een politiek oordeel te geven over de bevindingen van de Rekenkamer.

Rapport Rekenkamer


* Rapport Rekenkamer

---