ABVAKABO FNV

Arbocatalogus gehandicaptenzorg besproken in klankbordgroep

Onlangs is met de klankbordgroep gehandicaptenzorg een eerste concept van de arbocatalogus besproken. Daarbij is aangegeven dat men zich in hoofdlijnen kon vinden in het eerste concept. Dat in de gehandicaptenzorg de risico's fysieke belasting en agressie en onveiligheid als eerste worden uitgewerkt, wordt als een terechte keuze gezien. Een verdere uitbouw per jaar met andere onderwerpen/risico's om een zo volledig mogelijke arbocatalogus te maken is eveneens akkoord bevonden. De presentatie van de arbocatalogus op een website werd ook goedgekeurd. Iedereen binnen de instelling moet dan wel toegang tot internet (kunnen) krijgen.

Aanvullingen

De teksten over de risico's fysieke belasting en agressie en onveiligheid werden als volledig en begrijpelijk omschreven. Alleen over beeldschermwerk werd gesteld dat dit nadrukkelijker in de arbocatalogus opgenomen moet zijn. Ook zou er wellicht nog aandacht moeten worden besteed aan de positie van bepaalde categorieen werknemers: zwangere vrouwen, vrijwilligers, stagiaires. Er werd door de klankbordgroep leden ook nog aangegeven welke thema's momenteel spelen, zoals werkdruk en biologische agentia.

Vervolg

We zullen samen met de VGN bezien of we deze themas snel in de arbocatalogus op kunnen nemen, bijv. in 2008. Op grond van de gemaakte opmerkingen van de klankbordgroep zal er in overleg met de VGN bekeken worden wat er nog aangepast moet worden. De volgende stap zal het digitaal vormgeven van de arbocatalogus zijn.