Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

12-10-2007

Health Care Management voor medisch specialisten

Nieuwe Postgraduate Opleiding Vrije Universiteit

De Vrije Universiteit start in januari 2008 met een nieuwe Postgraduate Opleiding Health Care Management. Deze opleiding richt zich op academici in de gezondheidssector uit de care en cure , die zich willen professionaliseren in management vraagstukken inclusief verandermanagement. Het perspectief van kennis uit de bedrijfskunde, de marktsector en het cliëntgerichte denken staan centraal, o.a. via de kernvakken Strategisch management, Besturing van veranderingsprocessen, Financieel economische besturing, Ketenmanagement en Leiderschap.

Deze unieke opleiding duurt anderhalf jaar en vindt plaats op Kasteel Landgoed de Engelenburg in Brummen. In januari 2008 kunnen maximaal 20 deelnemers van start. De opleiding leidt tot kennisverbreding en -verdieping waarbij bedrijfskundige, management- en verandervaardigheden van de deelnemers worden vergroot. Hierdoor zijn ze optimaal geëquipeerd om zelf nieuw management en verandering in het publieke domein succesvol vorm te geven.

Binnen de gezondheidszorg worden de ziekenhuizen en verzorgingshuizen maatschappelijke ondernemingen. Bestuur en organisatie gaan zich richten op de te behalen resultaten voor de patiënten (klanten), die in het primaire zorgproces centraal komen te staan. De directies van instellingen zullen hierbij steeds vaker binnen hun eigen organisatie samen met specialisten tot nieuw ondernemerschap moeten komen. Dit vergt andere kennis, vaardigheden en attitudes vanuit nieuwe kennisdomeinen.

De 14 blokken van de opleiding kenmerken zich door individuele leerdoelen, interactieve colleges en mentorgroepen. Praktijktheorie staat hierbij centraal. Alle docenten zijn erkende topdeskundigen die zich in de wetenschap en praktijk in hun vakgebied hebben bewezen. De deelnemers krijgen ondersteuning voor hun professionele ontwikkeling van hun mentor en van erkende executive coaches.

Deze nieuwe opleiding is een nieuwe spin-off van de Postgraduate Opleiding Management Consultant aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Het beproefde werkplaatsmodel wordt ook op deze opleiding toegepast.