Gemeente Oldenzaal


Financiële ruimte komende jaren niet overschatten

gepubliceerd op : 12-10-2007

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldenzaal presenteert een sluitende begroting voor de periode 2008 - 2011. De begroting is een nadere uitwerking van de perspectiefnota 2008, die in juli in de gemeenteraad aan de orde is geweest.

Op dat moment werd uitgegaan van een negatief financieel perspectief, maar het college is er in geslaagd dat, in nauwe samenwerking met de ambtelijke organisatie, om te buigen.

Het college heeft tevens drie belangrijke wensen van de gemeenteraad in de begroting opgenomen: nieuwbouw van sporthal De Thij, een forse verhoging van de jaarlijkse bijdrage aan stadstheater De Bond en nieuwbouw van De Windroos.

Tussenbalans
Er zijn bedragen vrijgemaakt voor nieuwe ontwikkelingen, in 2008 tot een bedrag van drie miljoen euro. Om echter het hoge ambitieniveau van het coalitieakkoord 2006 - 2010 te kunnen waarmaken, is méér nodig dan nu in de begroting is op te nemen. Inspringen op maatschappelijke ontwikkelingen betekent voor het college ook herbezinning op het huidige takenpakket. Medio 2008 maakt het college een tussenbalans op. De wensen uit het coalitieakkoord worden dan afgezet tegen de nieuwe opgaven die in de tweede helft van deze collegeperiode nog een financiële invulling moeten krijgen. Ook zal dan blijken of de takendiscussie tot voldoende ruimte heeft geleid.

Solide
De begroting is solide. Samenvattend wordt geconcludeerd dat belangrijke speerpunten uit het coalitieakkoord een financiële invulling hebben gekregen en in uitvoering zijn gebracht. Het college stelt daarnaast wel vast dat de komende jaren nog veel inspanningen moeten worden verricht om financiële ruimte te maken voor de uitvoering van andere wensen in het coalitieakkoord, evenals voor nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen. Het college is er van overtuigd dat een goede aanzet is gegeven om de gestelde doelen te bereiken. "We zijn er nog niet, maar gelet op de inzet van burgers, instellingen, de gemeenteraad en de organisatie, zien wij de toekomst met vertrouwen tegemoet", aldus het college.

In het Politiek Forum van 29 oktober wordt de begroting 2008 - 2011 besproken en vervolgens in een afzonderlijke raadsvergadering op 8 november.