Gemeente Valkenswaard

Valkenswaard-Waalre blijft hennepteelt stevig aanpakken

Politie Valkenswaard-Waalre blijft hennepteelt stevig aanpakken

Op 3 oktober jl. werd het convenant 'Aanpak hennep in de gemeenten Valkenswaard en Waalre' ondertekend door de burgemeesters van Valkenswaard en Waalre en vertegenwoordigers van politie, justitie, Essent en de woningbouwcorporaties Woningbelang, Woonbedrijf en Aert Swaens. Het doel is het terugdringen van de handel in drugs. Een middel om dit doel te bereiken is een integrale aanpak van hennepkwekerijen in huurwoningen. Dit jaar al werden in Waalre en Valkenswaard een tiental hennepkwekerijen aangetroffen. De aanpak heeft een preventief doel, namelijk het voorkomen van hennepteelt in huurwoningen. De sanctie van huisuitzetting moet huurders afschrikken tot het thuiskweken van hennep.

Een kleine hennepkwekerij in een woning wordt door veel mensen als iets onschuldigs gezien. Dat is het echter allerminst. Hennepkwekerijen tasten de leefbaarheid aan. Woningbranden, wateroverlast, lekkages, stankoverlast en kans op legionellabesmetting zijn de risico's die aan de hennepkweek kleven. Risico's die vaak ook gelden voor omliggende panden. Denk bijvoorbeeld aan wat een brand voor gevolgen kan hebben voor de buren. Daarom pakt de politie, samen met andere partijen, hennepteelt stevig aan.

Snel veel geld verdienen?
Hennep kweken lijkt lucratief. Een snelle kweek en daarna een flinke opbrengst incasseren. Het is op het eerste gezicht voor veel mensen een mooie gelegenheid om een financiële klapper te maken of uit de schulden te komen. Schijn bedriegt echter. Veel mensen komen als gevolg van hennepteelt juist (verder) in de financiële problemen. Als een kwekerij wordt ontdekt, gaat de politie tot actie over. Daarbij werkt de politie samen met diverse partners. De kweker krijgt een aanslag van de belastingdienst over de gemaakte winsten. De elektriciteitsmaatschappij maakt een rekening op voor eventuele stroomdiefstal en een uitkeringsinstantie kan een uitkering stopzetten. Bovendien betaalt de kweker de kosten van een ontruiming. Deze zijn al gauw EUR 2.500,-. Mensen die in een huurhuis wonen, worden bovendien door de woningcoöperatie uit hun woning gezet. Tenslotte moet men zich ook nog voor de rechter verantwoorden.

Ook kweken voor eigen gebruik is verboden
Het kweken van hennepplanten is altijd verboden. Bij veel mensen leeft het idee dat je maximaal vijf planten mag telen 'voor eigen gebruik'. Dat is niet zo, u wordt bij dit aantal planten alleen niet vervolgd als u afstand van de planten doet. Ook het bezit van hennepproducten zoals wiet en hasj is strafbaar. Een kleine hoeveelheid softdrugs voor eigen gebruik, maximaal vijf gram, zal ook door de politie in beslag worden genomen. De eerste keer zal justitie niet tot vervolging overgaan. De zaak wordt dan geseponeerd, zoals dat wordt genoemd.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u kijken op www.politie.nl. Klik dan onder het kopje 'politie ABC' op 'criminaliteit'. Of ga naar de site http://www.postbus51.nl. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met de politie Valkenswaard-Waalre via 0900-8844.