Gemeente Wageningen

Stichting Vluchtelingenwerk 'Aan de Slag' met re-integratie van Generaal Pardonners

Als gevolg van het Generaal Pardon wordt in Wageningen een instroom in de Wet werk en bijstand verwacht van ongeveer 85 huishoudens, die op dit moment in Wageningen wonen. De personen uit deze doelgroep hebben over het algemeen een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Banenoffensief, onderdeel van Stichting Vluchtelingenwerk Midden Gelderland, heeft aangeboden om voor deze groep preventieve, gecombineerde trajecten inburgering/re-integratie uit te voeren. Banenoffensief werkt bij de uitvoering van de opdracht samen met stichting Ons Pardon en stichting Vluchteling onder Dak. Door Banenoffensief en de samenwerkende partners wordt het aanbod aangeduid met de titel 'Aan de Slag'.

Het aanbod van Banenoffensief is gericht op het opstellen van trajectplannen en het bieden van begeleiding en coaching gedurende de trajecten. Voor de verdere invulling van de trajecten wordt gebruik gemaakt van het bestaande re-integratie- en inburgeringspakket van de afdeling Sociale Zaken. Hieronder vallen bijvoorbeeld sollicitatietrainingen en scholing.

Het college is van mening dat 'Aan de Slag' een uniek aanbod is, omdat de samenwerkende organisaties de doelgroep al lange tijd goed kennen. Met de personen uit de doelgroep is een vertrouwensbasis opgebouwd, die benodigd is voor een succesvolle begeleiding naar de arbeidsmarkt. Ook is veel kennis aanwezig van de mogelijkheden en ondersteuningsbehoefte van de personen als het gaat om regulier werk. Deze kennis en vertrouwensbasis kunnen andere marktpartijen op het gebied van re-integratie en inburgering niet bieden. Om deze reden heeft het college besloten de opdracht te gunnen aan Banenoffensief.

Verantwoordelijk wethouder Henk Slegten is zeer verheugd over 'Aan de Slag': 'Met het aanbod van Banenoffensief heeft het college zich verzekerd van een voortvarende aanpak van de re-integratie en inburgering van de doelgroep van het Generaal Pardon in Wageningen en een optimaal uitzicht op goede resultaten van de benodigde trajecten'.