Gemeente Wijdemeren


Gezamenlijke inkoop schoonmaak

Meer kwaliteit, verhoging van de efficiency en een kostenbesparing van ca. 35%. Dat is het resultaat van de regionale aanbesteding van schoonmaakonderhoud.

Vrijdag 12 oktober ondertekenden de verantwoordelijk bestuurders van de gemeenten Bussum, Hilversum, Huizen, Naarden, Weesp, Wijdemeren en het Gewest een contract voor het schoonmaakonderhoud van 52 gebouwen met een vloeroppervlak van 45.000 m² voor de komende drie jaar.

Uit de zorgvuldige Europese aanbestedingsprocedure, waarbij zeven partijen een offerte hebben uitgebracht, bleek de firma VBG Schoonmaak B.V. uit Naarden het meest tegemoet te komen aan de in de offerteaanvraag gestelde eisen en wensen. Op 3 oktober is de opdracht officieel aan deze regionale firma gegund. Het contract gaat in op 1 november 2007. Voorheen hadden de gemeenten en het Gewest ieder voor zich een contract met een schoonmaakbedrijf. Het ging hier om zon vijf verschillende contractpartijen. Het gezamenlijk inkopen van het schoonmaakonderhoud levert op verschillende terreinen voordelen op.

Kwaliteit en aandacht voor het milieu
Eén van de verbeteringen is dat de samenwerkende gemeenten meetbare afspraken hebben gemaakt over de kwaliteit van de schoonmaakdienst. Deze is te volgen met een zogenoemd kwaliteitsbeheersysteem met boeteconsequenties bij het niet voldoen aan deze schoonmaakeisen. Daarnaast gaat speciale aandacht uit naar het milieu. Het schoonmaakbedrijf gaat het gebruik van schoonmaakmiddelen verantwoorden en zoveel mogelijk beperken. Minimaal 25 % van de schoonmaakmiddelen voldoet aan de eisen van het europese ecolabel. Om het gebruik van reinigingsmiddelen te reduceren wordt microvezeltechniek toegepast. Een maatschappelijk aspect is dat er minimaal 10% van de aanneemsom geïnvesteerd wordt in het creëren van arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De helft hiervan is bedoeld voor begeleid werken van WSW-ers (Wet Sociale Werkvoorziening). Dit is hoger dan in de vorige contracten het geval was. Bij de gemeenten zelf levert de gezamenlijke inkoop een groot efficiencyvoordeel op. Voortaan is er nog maar één contractpartij. Het nieuwe contract voor het schoonmaakonderhoud levert een kostenbesparing op van ca. 35%.

Centraal inkopen
Sinds vorig jaar werken de genoemde zes gemeenten en het Gewest samen bij de inkoop en aanbesteding van diensten en producten. Het gezamenlijk aanbesteden van de schoonmaakdienstverlening is één van de eerste grote projecten van deze samenwerking.
(12-10-2007)