Gemeente Zwolle

Zwolle stelt gedragsregels op

Datum uitgave persbericht: 10/11/2007

Tijdens de debatavond over fatsoen op woensdag 10 oktober 2007, zijn tien Zwolse stadsregels gepresenteerd, die de veiligheid en leefbaarheid van Zwolle ten goede moeten komen.

De tien stadsregels zijn:
We:
* Behandelen anderen met respect
* Pesten, plagen, intimideren, beledigen en discrimineren niet
* Lossen problemen op zonder (verbaal en fysiek) geweld
* Respecteren het eigendom van anderen
* Ruimen onze rommel zelf op
* Betalen zelf wat we stuk maken
* Spelen niet voor eigen rechter
* Gaan verantwoord om met alcohol
* Zijn behulpzaak en vriendelijk
* Zijn geduldig en tellen tot drie voordat we reageren.

De regels zijn samengesteld naar aanleiding van een enquête onder Zwollenaren en een poll op de website van De Stentor. Gemeente Zwolle en diverse Zwolse instellingen en organisaties zullen deze tien gedragsregels gaan uitdragen.

Debatavond

Tijdens de avond, die gepresenteerd werd door twee journalisten van De Stentor, gingen scholieren met elkaar in debat over stellingen als ´Intimiderend rondhangen is a-sociaal´. Een panel, bestaande uit burgemeester Henk Jan Meijer, plv. korpschef Arend Kloosterman en (*), student Deltion College, kreeg vervolgens de kans om te reageren op de debatronde.

De debatavond werd georganiseerd door de werkgroep Bedreiging. Deze werkgroep is twee jaar geleden opgericht om een halt toe te roepen aan het toenemend aantal bedreigingen en intimiderend gedrag op de werkvloer. In totaal hebben 140 instellingen uit Zwolle zich bij de werkgroep aangesloten. Naast de gemeente Zwolle participeren Politie IJsselland, Huisartsenpost, diverse onderwijsinstellingen, SWZ, Travers, de Stentor en het OM in de werkgroep Bedreiging.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 11-10-2007 tot 10-11-2007


(*) naam van de student op eigen verzoek om privé redenen verwijderd (Redactie Nieuwsbank).