Gemeente Leiden

Datum

09-10-07

Bezoekadres
Locatie
Telefoon
E-mail

Gemeente Leiden
Nummer
09
Bureau Communicatie
Stadhuisplein 1
(071) 516 5052
bureaucommunicatie@leiden.nl
Onderwerp
B&W-notulen 1929 - 1955 op het web

Contactpersoon
Fons Delemarre

Telefoonnummer
5055

B&W notulen 1929 - 1955 op het Web: een openbaring !

De notulen van het college van burgemeester en wethouders van Leiden van de periode 1929 - 1955 zijn vanaf heden ontsloten via het internet. Op de website www.janvanhout.nl zijn zo'n half miljoen gegevens uit de B & W besluiten van de jaren 1929 tot en met 1955 te vinden. Ruim een dozijn vrijwilligers hebben datum, agendapunt, rubriek, gemeentelijke en andere betrokkenen, straat en huisnummer, kadastrale nummers en een korte aanduiding van het onderwerp van deze besluiten op de computer vastgelegd. Deze beredeneerde inhoudsopgave wijst de weg naar de originele notulenboeken in het Regionaal Archief Leiden.

Toen begonnen was aan de nieuwe 4-delige "Geschiedenis van een Hollandse stad, Leiden" (de dikke van Maanen) startte de archiefvriendenvereniging "Jan van Hout " in 1998 het project "Leidse bronnen". In dat kader is de werkgroep "B & W notulen" gevormd met als doel de notulen van na de stadhuisbrand toegankelijk te maken voor belangstellenden en onderzoekers. Mevr. drs. Hanneke van Aalst-Houbraken, nu archivaris van het streekarchief Noord Veluwe en destijds werkzaam op het gemeentearchief van Leiden, heeft de opzet van de records ontworpen en die van de rubrieken begeleid. Na haar vertrek is prof. dr. Rudi van Maanen, toen hoofd van het gemeentearchief, als aanspreekpunt voor de werkgroep opgetreden. Van verschillende archiefmedewerkers heeft de werkgroep in de loop der jaren veel steun gehad.

Bij de eerste opzet, aan het eind van de 20e eeuw, was er nog geen zicht op een site en minder sprake van bijzondere eisen vanwege privacy bepalingen. Op beide punten heeft de webmaster van "Jan van Hout", Rinus Vrind, zijn inventiviteit en een zeer veel vrije tijd ingezet. De gebruiker vindt nu een brede toegankelijkheid, keuze uit gevarieerde vormen van zoeken en mogelijkheden tot bewerking bijv. in tabellen en grafieken. De schrijvers van de studies over 100 jaar middenstand, over het jubileum van de Leidse Schouwburg en over de kabeltelevisie konden reeds beschikken over B & W besluiten uit het bestand, toen nog niet op het web.

Onderzoekers van Leidse zaken die zich afspeelden na de stadhuisbrand, in de crisisjaren, voor, tijdens en na de 2e wereldoorlog en ten tijde van de wederopbouw kunnen van nu af aan op het web terecht. Langs die weg zijn de betreffende archiefstukken te traceren zodat die dan in de studiezaal geraadpleegd kunnen worden, een belangrijk hulpmiddel voor tal van deelstudies naar de Leidse historie.

Nadere informatie: Bureau Communicatie, Fons Delemarre, 071 5165055