Gemeente Boxmeer


(12-10-2007) Gemeente Boxmeer streeft naar titel Fairtrade-gemeente

Het college van burgemeester en wethouders streeft het etiket "fairtrade-gemeente" na. Om dit etiket te verdienen moet de gemeente voldoen aan zes criteria, zoals "fairtrade-beleid" formuleren, ernaar handelen, eerlijke producten inkopen en lokale organisaties stimuleren dat ook te doen. Daarnaast moet er een lokale werkgroep zijn die het streven ondersteunt en die initiatieven neemt om de eretitel te behalen.
De gemeente gaat zo'n lokale werkgroep formeren en met hen een stappenplan opzetten.

Te zijner tijd zal de gemeenteraad zich ook over dit streven moeten uitspreken.

In Groot-Brittannie, waar het inititiatief van dit fairtrade-etiket werd geboren, zijn al verschillende Fairtrade-gemeenten; ook in België slaat het idee aan. In Nederland heeft Groningen in haar beleidsplan opgenomen dat zij de eerste van Nederland zal zijn. Wordt Boxmeer de tweede?

Waarom dit etiket?

In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen internationale afspraken gemaakt: vóór 2015 moeten armoede, ziekte en honger ver teruggedrongen zijn. Dit is vertaald in acht concrete doelen ofwel de millenniumdoelen. Armoede halveren, alle kinderen naar school, iedereen gelijkwaardig, minder kindersterfte enzovoort.

Het achtste millenniumdoel beschrijft voornamelijk wat rijke landen moeten doen: meer hulp geven, meer schulden kwijtschelden en eerlijke afspraken maken over handel.

Dit laatste is een doel waarin de lokale overheid een bijdrage kan leveren: beleid formuleren dat uitgaat van eerlijke handel, zelf eerlijke producten inkopen, werken aan bewustwording bij lokale partners en instellingen. Het college van Boxmeer gaat hiermee aan de slag.