Gemeente Soest

'Soester norm' voor alcohol- en drugsgebruik

Datum: 12/10/2007

Soest presenteerde op donderdag 11 oktober de Soester norm voor het gebruik van genotmiddelen en de 5 actieplannen om deze norm gemeentebreed te realiseren. De Soester norm wordt: Gebruik van genotmiddelen (en vooral alcohol) onder jongeren alleen in de mate dat het voor iedereen leuk blijft.

In Soest hebben de gemeente, veel organisaties en ouders de krachten gebundeld om het gebruik van genotmiddelen aanzienlijk te verminderen. Er is een breed gedragen opvatting dat het gebruik en misbruik van vooral alcohol door jongeren - ook in Soest - een ongewenste omvang heeft bereikt. Om de Soester norm te bereiken, zijn vijf actieplannen opgesteld door Stichting Balans en Centrum Maliebaan, in samenwerking met en in opdracht van de gemeente Soest. Het project heeft als titel meegekregen 'een gezond leven voor jongeren'.

De actieplannen bestrijken vijf gebieden:

- Vrije tijd (sport, horeca, vrije tijd clubs en openbare ruimte)
- Regelgeving en handhaving

- Publiciteitscampagnes

- Ouders/opvoeders

- Voorlichting/ onderwijs
Belangrijk gegeven is dat op álle terreinen gelijktijdig en in samenhang actie wordt ondernomen en dat veel verschillende partijen de handen ineenslaan en samenwerken. Niet even, maar de komende vier jaar.
Balans en Centrum Maliebaan zullen zich, met steun van vele andere organisaties en inwoners, gedurende vier jaar inzetten om de doelstelling te halen. Soest is de eerste gemeente in de provincie Utrecht die het verminderen van alcohol- en drugsgebruik zo breed en integraal aanpakt.

Aan de totstandkoming van de actieplannen hebben een jaar lang onder meer inwoners, politiek, horeca, exploitant coffeeshop, welzijn, sport, politie, onderwijs en anderen bijgedragen.

.