Vlaamse Overheid

Extra zuurstof voor sociale huisvesting

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 12 oktober 2007

De Vlaamse Regering heeft vandaag, vrijdag 12 oktober, haar definitieve goedkeuring gehecht aan de hervorming van de sociale huisvesting. Op voorstel van minister van Wonen Marino KEULEN kregen het kaderbesluit sociale huur en het uitvoeringsbesluit van het nieuwe financieringssysteem voor de sociale huisvestingsmaatschappijen groen licht.

Het nieuwe systeem garandeert een betaalbare woning voor iedereen, onder meer door een nieuwe huurprijsberekening die is gebaseerd op het gezinsinkomen, de kwaliteit van de woning en de kinderen ten laste. Door de invoering van de taal- en inburgeringsbereidheid en een tweejarige proefperiode, krijgt de huurder naast rechten ook plichten. De toegang tot een sociale woning wordt gekoppeld aan het onbeperkt verblijfsrecht zodat wie nog geen onbeperkt verblijfsrecht heeft in ons land, niet in aanmerking komt.

De hervorming geeft voorts de sociale huisvestingsmaatschappijen extra zuurstof om meer woningen te bouwen. En ook de lokale overheden krijgen meer ruimte om hun eigen toewijzingsbeleid te voeren.

Het kaderbesluit sociale huur en het nieuwe financieringsstelsel treden vanaf 1 januari 2008 in werking. In totaal vallen zo'n 140.000 woningen en 287.000 huurders onder het nieuwe systeem.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Peter Dejaegher, woordvoerder van minister Keulen Tel: 02 552 65 10
GSM: 0478 90 89 57
Email: persdienst.keulen@vlaanderen.be