Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


RECRON plaatst vraagtekens bij visiedocument "Verblijfsrecreatie Voerendaal" Driebergen, 12 oktober 2007

Op dinsdag 9 oktober is in de commissie leefomgeving van de gemeente Voerendaal gesproken over het nieuwe visiedocument "Verblijfsrecreatie Voerendaal" en in het verlengde over het wegvallen van de Wet op de Openluchtrecreatie en de kansen die dat biedt voor de gemeente. RECRON is op geen enkele manier gekend in de visievorming en kon pas op het laatst via mail nog een reactie geven aan de commissieleden. In de e-mail stonden enkele kritische kanttekeningen, vooral over de duidelijkheid van de visie die te wensen over laat. Ondanks deze reactie blijkt dat het visiedocument nu ongewijzigd naar de raad gaat voor vaststelling.

Het eerste punt van de brancheorganisatie heeft te maken met de wijze waarop de visievorming regionaal onvoldoende is afgestemd. De provincie is met regiopartners bezig een advies uit te brengen dat recht doet aan de wensen van alle partijen in de regio. Het zou wenselijk zijn als de gemeente Voerendaal wacht met het formuleren van haar visie tot de regionale kaders bekend zijn. Voerendaal is geen waddeneiland en het is dan ook gepast om regionaal afspraken te maken in overleg met bijvoorbeeld de provincie.

Verder staat de visie vol met onduidelijkheden. Onduidelijk is het bijvoorbeeld hoeveel kampeermiddelen er op een kampeerplek mogen worden geplaatst? Er is ook niet nagedacht over de definiëring van een kampeerplek, kampeerplaats of kampeermiddel. Daarnaast staat nergens helder beschreven of er een maximum aantal wordt gesteld aan het kleinschalig kamperen. Momenteel zijn er drie bedrijven in de gemeente Voerendaal. Blijft dat zo? Met betrekking tot het fenomeen minicampings (een nieuw begrip in de gemeente) blijft het onduidelijk of het hier om een positieve bestemmingsplanwijziging moet gaan of dat dit ook weer via een vrijstelling kan worden geregeld, waarbij voor de reguliere sector onduidelijk blijft uit welke hoek en in welke omvang de concurrentie te duchten is.

In de ogen van RECRON zijn haar kanttekeningen reden genoeg het visiedocument in zijn huidige vorm af te wijzen. Wanneer de visie op deze manier wordt vastgesteld zal dat tot in lengte van dagen tot onduidelijkheden blijven leiden.

RECRON, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, streeft naar een optimaal ondernemersklimaat in de recreatiebranche en behartigt de collectieve en individuele belangen van de leden. De brancheorganisatie vertegenwoordigt bijna 1.800 recreatiebedrijven. Hieronder vallen kampeerbedrijven, bungalowparken, groepsaccommodaties, dagattracties, buitensportbedrijven, zwembaden en sauna's.


------------------------------------------

Noot voor de redactie (