Gemeente Westervoort

Persbericht (d.d. 12-10-2007)

Hogere ozb: GEEN toezicht op Westervoort
In de Gelderlander van vrijdag 12 oktober 2007 is een artikel opgenomen met de kop "Hogere ozb: toezicht op Westervoort". Aangezien de kop en de eerste alinea van dit artikel een verkeerd beeld geven, heeft het college behoefte hierop te reageren. Temeer omdat de provinciale toezichthouder ook van mening is dat de provincie verkeerd geciteerd is.
In de raadsvergadering van 10 oktober jl. is dit onderwerp nog aan de orde geweest zeker in relatie tot het preventief toezicht door de provincie.

Omdat de reactie van de provinciale toezichthouder zo duidelijk is verwijzen wij naar de volgende tekst die met instemming van de provincie mag worden gebruikt. Het college staat volledig achter deze reactie.

Reactie provincie

`Ik wil op deze wijze even reageren op het artikel uit de Gelderlander van vandaag met de kop: Hogere OZB: toezicht op Westervoort. Ik heb via internet kennis genomen van de inhoud van dat artikel. Het artikel is echter niet juist verwoord.

Hoewel voorafgaande aan dit artikel telefonisch overleg is geweest met mijn afdelingshoofd de heer Elemans en daarbij uitdrukkelijk gevraagd aan de journalist of het hem duidelijk was, heeft hij het niet geheel juist weergegeven.

De kop van het artikel en de 1e alinea zijn niet juist. Voor dat sprake was van de wetswijziging werden de met de OZB-ontheffing extra gegenereerde opbrengsten aangemerkt als een incidentele meeropbrengst. Dit was gebaseerd op het feit dat de OZB-ontheffing niet structureel van aard was en de gemeente volgens de wet de OZB-tarieven voor het jaar na de ontheffing terug moest brengen op het niveau zoals dat was toegestaan zonder ontheffing. Vanwege het incidentele karakter van de extra OZB-opbrengst was er geen sprake meer van een structureel sluitende begroting en uit dien hoofde dus ook preventief begrotingstoezicht van toepassing.

De aanstaande wetswijziging maakt het perspectief van gemeenten zodanig anders, dat niet meer staande kan worden gehouden dat er hierbij sprake is van een incidentele meeropbrengst OZB. De gemeenten zijn immers na de wetswijziging weer volledig vrij de tarieven vast te stellen. Er is dus vanaf heden per definitie geen sprake van preventief toezicht alleen omwille van het feit dat er OZB-ontheffing is aangevraagd.
Aangezien het in de lijn der verwachting ligt dat de behandeling van het wetsvoorstel op 15 november nog niet zal zijn afgerond, betekent dat, dat de vigerende wetgeving nog van toepassing is en gemeenten ontheffing moeten vragen als de ozb-stijging hoger is dan volgens de septembercirculaire (+ 3,25%) is toegestaan.
De ontheffingsverzoeken zullen door ons worden afgehandeld in de geest van de nieuwe wet.
Een formele afhandeling is in het belang van de gemeenten, om te voorkomen dat bij bezwaarschriften van burgers of bedrijven tegen de OZB-aanslag 2008 wordt geconstateerd dat de tarieven niet rechtsgeldig zijn.

Uiteraard blijven wij wel de structureel sluitendheid en de financiële duurzaamheid van de begroting beoordelen. Daarbij zullen alle andere incidentele baten en lasten op de begrotingsuitkomst worden gecorrigeerd. Bij een begroting die niet (structureel) sluitend is en in meerjarenperspectief wordt dat structurele evenwicht niet hersteld, volgt van rechtswege preventief toezicht.
Volgens de Voorjaarsnota 2007 was daarvan in 2007 in Westervoort geen sprake meer. Dit is ook aangehaald in de uitgebrachte begrotingsscan 2007. Ter voorkoming van preventief toezicht dienen structurele maatregelen te worden getroffen. Ook bij onze begrotingsbrief 2007 hebben wij de raad van Westervoort dringend geadviseerd een beleid in te zetten waarbij structurele lasten door structurele baten worden gedekt. In de concept-programmabegroting 2008 is hier uitvoering aan gegeven.

Ik vertrouw erop hiermee de onjuiste berichtgeving te hebben rechtgezet.
Ik hou mij voor eventuele vragen en opmerkingen aanbevolen.'

Tot zover de reactie van de provinciale toezichthouder.

Aan de gemeenteraad is intussen een (in meerjarenperspectief) sluitende conceptbegroting voorgelegd.

Gemeente Westervoort, Dorpsplein 1, Postadres: Postbus 40 (6930 AA); T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl