Partij van de Arbeid

PvdA tegen verbod op paddos

12-10-2007 12:21

Eerder dit jaar sprong een zeventien jarige Franse scholiere onder invloed van paddos van een brug. Dit tragisch incident was voor een aantal partijen aanleiding voor het vragen van een algemeen verbod. De minster liet doorschemeren dat hij niet onmiddellijk een voorstander was van een verbod maar dat hij onderzoek zou laten doen naar het gevaar van paddos. Vandaag is duidelijk geworden dat hij toch over wil gaan tot een verbod. De PvdA is geen voorstander van een dergelijk verbod.

Vergunningstelsel effectiever
De PvdA is tegen een verbod en stelt dat een vergunningenstelsel een sterker alternatief is. In een vergunningenstelsel kan er goed gecontroleerd worden op leeftijd. Daarnaast kan de verkoper goede voorlichting geven over het product. PvdA Tweede-Kamerlid Lea Bouwmeester: Vaak, als het mis gaat bij het gebruik van paddos gaat het om drugstoeristen die of teveel gebruikt hebben omdat ze niet wisten dat paddos niet onmiddellijk werken. In ander gevallen gaat het mis omdat de gebruiker niet weet dat paddos zich slecht laten combineren met alcohol en of andere drugs. De PvdA is daarom van mening dat goede voorlichting een hoop leed kan voorkomen.

Bouwmeester vervolgt: Een vergunningenstelsel kan risicos nooit helemaal uitsluiten maar draagt onmiskenbaar bij aan een veiliger gebruik en controle op gebruik. Het aantal verkooppunten kan worden beperkt, tot een minder aantal, maar verantwoorde verkooppunten. Voorwaarde hierbij is een strenge controle van de vergunning en streng zijn bij overtredingen.

Illegale aanschaf
Het alternatief, namelijk een algeheel verbod, dat minister Klink voorstelt draagt volgens Bouwmeester grote risicos in zich: Het verbieden van paddos voorkomt niet dat jongeren drugs gebruiken. Jongeren gebruiken, of het nu verboden is of niet, al generaties lang geëxperimenteerd met drugs. Een verbod op paddos leid vaak tot vervanging of tot illegale aanschaf. Illegale aanschaf kent zo zijn eigen problemen. Geen toezicht op de leeftijd, geen waarborgen voor goede voorlichting, geen toezicht op de kwaliteit en geen strenge eisen aan de persoon van de verkoper.

Overstappen op andere drugs
Naast de illegale aanschaf valt er volgens Bouwmeester ook een zeker verdringingseffect te verwachten: Het is immers naïef om te denken dat een verbod op paddos er de reden van is dat jonge drugstoeristen in het vervolg massaal aan de cola slaan. De brancheorganisatie verwacht dat de jongeren zullen overstappen op alternatieven. Met alle nadelen van dien. Jongeren kunnen overstappen zwaardere middelen. In dat geval werkt een verbod averechts. Jongeren kunnen overstappen op andere smartdrugs. In dat geval staan we er binnenkort weer om te debatteren over een eventueel verbod op de opvolger van de paddos.

Het simpelweg verbieden kent grote nadelen. Nadelen waar de minister in zich brief niet op in gaat. Het vergunningenstelsel kent grote voordelen, voordelen die de minister ook zonder nadere verklaring van de hand wijst. In debat met de minster zal ik vragen het algehele verbod te heroverwegen en in zijn heroverweging naar het smartdrugsbeleid in brede zin te kijken. Verbieden is naïef, de verkoop aan voorwaarden verbinden en inzetten op voorlichting zal verantwoord gebruik stimuleren en verschuiving naar een andere smartdrugs voorkomen, aldus Bouwmeester.