Partij van de Arbeid

Nieuwe ondernemers door microfinanciering

12-10-2007 12:09

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken nam vandaag een advies van de Raad voor Microfinanciering in ontvangst. Volgens Heemskerk is microfinanciering de sleutel tot succes bij het stimuleren van ondernemerschap en participatie: Met microfinanciering wordt het voor vele potentiële ondernemers mogelijk een eigen bedrijf te starten.

Microfinanciering maakt leningen aan (startende) ondernemers beschikbaar van minder dan 25.000 euro. Veel startende en kleine ondernemers hebben moeite om financiers te vinden, omdat het om kleine bedragen gaat, ze weinig zekerheden kunnen bieden en banken de risicos moeilijk kunnen beoordelen.

Het advies van de Raad voor Microfinanciering richt zich op zo veel mogelijk kleine ondernemers. De Raad adviseert Heemskerk om een netwerk te ontwikkelen waarbij lokale en regionale initiatieven zich kunnen aansluiten. Volgens de Raad moeten mensen die in aanmerking komen voor microfinanciering via deze formule goede begeleiding krijgen. De overheid moet samen met de banken garant staan voor de risicos die ontstaan bij microkredieten.

Heemskerk benadrukt dat het verlenen van een microkrediet geen cadeautje is. Het is een middel om mensen te bereiken met goede ideeën, maar die nog niet altijd via de gewone bankkanalen worden bediend. Lokale initiatieven en particulieren moeten samen met overheid en banken zorgen voor een goede uitwerking van de plannen van de Raad. Heemskerk richt daarvoor een projectgroep op.

Omdat microfinanciering ook van belang is voor starten vanuit een uitkering, bevordering van ondernemerschap in de veertig aandachtswijken en omdat microfinanciering zich op lokaal niveau moet ontwikkelen, zijn naast Heemskerk ook PvdA-bewindspersonen minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie, staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Guusje Ter Horst van Binnenlandse Zaken, bij het project betrokken.

Heemskerk opende aan het eind van de bijeenkomst de website www.microfinanciering.com De website geeft informatie over microfinanciering, inclusief voorbeelden van succesvolle projecten. Bezoekers kunnen er terecht met vragen. Ook zijn er praktische tips te vinden voor startende ondernemers.