B EN W BERICHTEN 2007 - 37 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 9 OKTOBER

Burgemeester


* (09-10) Het college van burgemeester en wethouders stelt op donderdag 1 november 2007 de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor de uitreiking van het OOG van Rotterdam. De burgemeester reikt deze prijs uit aan Rotterdammers die een bijdrage hebben geleverd aan een betere woon- en leefomgeving.


* (09-10) Het college van burgemeester en wethouders stelt op vrijdag 16 november de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor de uitreiking van de prijs Groene Duimen. Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) treedt hierbij op als gastheer. De prijs wordt voor de 2e keer uitgereikt.


* (09-10) Het college van B en W heeft besloten een samenwerkingsverband aan te gaan met Rotterdam Topsport voor de afname van een aantal VIP-kaarten en een ontvangstruimte tijdens de ABN AMRO World Tennis Tournament. Van maandag 18 tot en met zondag 24 februari 2008 wordt in Ahoy het grootste heren indoortennistoernooi ter wereld gehouden.


* (09-10) Het college van B en W heeft besloten om samen met Rotterdam Topsport een aantal VIP-kaarten af te nemen voor het ontvangen van gasten tijdens de Rabobank Zesdaagse in Sportpaleis Ahoy. Het wielren-evenement vindt plaats van donderdag 3 januari tot en met dinsdag 8 januari 2008.


* (09-10) Het college stelt de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar op woensdag 17 oktober van 19.00 tot 22.00 uur voor de EU-China Maritime Agreement 4th Implementation Meeting. Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) treedt op als gastvrouw tijdens een diner, dat de deelnemers krijgen aangeboden van het gemeentebestuur.


* (09-10) Het college van B en W stelt op vrijdag 26 oktober de Burgerzaal en kamer 113 van het stadhuis beschikbaar voor de uitreiking van de 12e Rotterdam-Maaskantprijs voor Jonge Architecten. Burgemeester Ivo Opstelten zal hierbij optreden als gastheer.


* (09-10) Het college stelt op donderdag 25 oktober 2007 de Raadszaal van het stadhuis beschikbaar voor een masterclass Gemeente Politiek Jongeren, georganiseerd door Jong'R. Jong'R is het gemeentebrede Jongerennetwerk voor en door jonge ambtenaren. Twee collegeleden zullen samen met een aantal jongeren deelnemen aan een gesimuleerd raadsdebat.


* (09-10) Het college van B en W stelt op maandag 15 oktober van 16.00 tot 17.30 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor de prijsuitreiking van de "Buiten-Gewoon-Veilig"-prijs 2007. Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) treedt hierbij op als gastvrouw. Samen met de algemeen directeur van de RET, de heer P. Peters, neemt zij de prijs in ontvangst.

9. (09-10) Het college heeft samen met het college van de gemeente Alphen a/d Rijn

gereageerd op voorstellen van Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland voor een gemeentelijke herindeling in de Zuidplaspolder en omgeving. Rotterdam en Alphen a/d Rijn vragen aan GS om een provinciebrede visie op te stellen op de relatie tussen de steden en het omringende landelijke gebied én om te besluiten tot een gemeentelijke herindeling van de gemeenten in de Oude Rijnzone. Waddinxveen zou daarbij buiten beschouwing moeten worden gelaten omdat deze gemeente sterk op Gouda is georiënteerd en niet op de Oude-Rijnzone.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs


* (09-10) Het college van B en W heeft ingestemd met de resultaten van de aanbesteding van de Multifunctionele Accommodatie (MFA) Nieuw Crooswijk en stelt de benodigde middelen beschikbaar. In de MFA Nieuw Crooswijk krijgen een basisschool, een gymzaal en welzijnsvoorzieningen (o.a. een buurthuis en kinderopvang) onderdak.


* (09-10) Het college heeft kennisgenomen van het visiedocument over de ontwikkeling van Centra voor Jeugd en Gezin in de Stadsregio. Het visiedocument bevat een concept voor de invulling van de centra voor jeugd en gezin. Eind 2008 moeten in Rotterdam 10 centra voor jeugd en gezin gerealiseerd zijn.

Wethouder Economie, Haven en Milieu


* (09-10) Het college van B en W heeft in zijn rol als aandeelhouder van Havenbedrijf Rotterdam N.V. besloten tot uitkering van een interim dividend van ¤ 20,4 miljoen aan de gemeente Rotterdam en ¤ 215.333,- aan het Rijk. De uitkering van het interim dividend is opgenomen in de begroting 2007

.

* (09-10) Het college stelt de gemeenteraad voor de motie Van Tijn/ Harbers om het Rotterdams Fonds voor de Film (RFF) te voorzien van een heldere bestuurlijke structuur, als afgedaan te beschouwen. Tevens stemt het college in met een aantal wijzigingen in de statuten van het RFF.

Wethouder Participatie en Cultuur


* (09-10). Het college heeft besloten om mevrouw Salima Belhaj en de heer Charles Esche te benoemen tot leden van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur voor de periode 1 september tot 19 juni 2008.

2. (09-10) Het college heeft de leden van het bestuur van de

Stichting Jongerenhoofdstad 2009 benoemd. Het gaat om de heren S.R.A. van Eijk(voorzitter), S. Harchaoui (secretaris; in het dagelijks leven voorzitter Raad van Bestuur Forum), H. Heemskerk (voorzitter Raad van Bestuur Rabobank Nederland), J.D. Loorbach (bestuurslid Nauta Dutlilh) en de dames A.M. Kho (zelfstandig adviseur) en N. Slagtand (Tasha's World)..

De stichting Jongerenhoofdstad wordt opgericht om vorm en inhoud te geven aan de

activiteiten in 2009, wanneer Rotterdam Jongerenhoofdstad van Europa is. Doel van dat

jaar is de positie van Rotterdam te versterken als stad die duurzaam aantrekkelijk is voor

jongeren op vele terreinen en die ruimte biedt voor de ontplooiing van talenten.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (02-10) Het college stelt de gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Overschiese Kleiweg. Het gebied rond de Overschiese Kleiweg kent van oudsher een grote diversiteit aan functies, zoals bedrijven, wonen en volkstuinen. Kleinschalige bedrijvigheid draagt bij aan het gevarieerde karakter. Grootschalige bedrijvigheid is ongewenst, omdat zich dat niet verdraagt met de woonfunctie. Het nieuwe voorbereidingsbesluit maakt woningbouw en kleinschalige bedrijvigheid mogelijk en gaat grootschalige bedrijvigheid tegen.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid


* (09-10) Het college heeft kennisgenomen van aanpassingen van de statuten van de coöperatie Wigo4it. Wigo4it is een gezamenlijk initiatief van de sociale diensten van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, met als doel om zoveel mogelijk samen te werken op het gebied van ict-infrastructuur.


* (09-10) Het college heeft besloten de subsidieregeling Ondersteuning Ondernemers Rotterdam 2005 in te trekken en te vervangen door een nieuwe regeling (de uitvoeringsregeling nadere subsidieregels Ondernemers Ondersteuning Rotterdam 2007). De subsidiecriteria zijn veranderd om vooral kleine ondernemingen met maximaal 25 medewerkers meer kansen te bieden op subsidie. De nieuwe regeling is ten opzichte van de oorspronkelijke fors ingekort en vereenvoudigd.


* (09-10) Het college heeft besloten om de motie sociale werkvoorziening/jonggehandicapten van de heer F. el Haji d.d. 9 november 2006 als afgedaan te beschouwen.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (09-10) Het college heeft een brief aan de gemeenteraad vastgesteld over het bezoldigingsbeleid bij Beurs Rotterdam N.V. Bij de afdoening van de motie Vlaardingerbroek (maart 2007) over het verschaffen van informatie aan de raad over de bezoldiging van besturen van gemeentelijke deelnemingen, was de informatie over Beurs Rotterdam N.V. nog niet beschikbaar.

2. (09-10) Het college legt de belastingverordeningen 2008 ter besluitvorming aan de gemeenteraad voor. Centraal staat een beperking van de lastendruk in 2008. Uitgangspunt is dat de lokale lasten niet meer stijgen dan de inflatie. De meeste tariefstijgingen blijven daardoor beperkt tot het maximum van de consumentenprijsindex, 1,25% in 2008. Daarnaast houdt de gemeente Rotterdam vast aan kostendekkende produkten. In de verordening parkeerregulering en parkeerbelasting wordt de wielklem geïntroduceerd als middel om betaling van parkeerbelasting te verzekeren. Dit instrument richt zich niet op toeristen, maar op kentekenhouders die structureel hun betalingsplicht verzuimen.

3. (09-10) Het college heeft kennis genomen van de Periodieke rapportage aanbestedingsbeleid over de in het eerste en het tweede kwartaal van 2007 verstrekte opdrachten.

4. (09-10) Het college stelt de raad voor om de motie Garanties amateurvoetbal als afgedaan te beschouwen. De ondersteuning aan sportclubs in het algemeen en voetbalclubs in het bijzonder, wordt de komende jaren al op twee manieren uitgebreid. Ten eerste steekt het gemeentebestuur de komende jaren ¤250.000,- per jaar extra in verenigingsondersteuning . In de tweede plaats worden door het rijk vanaf 2008 extra middelen uitgetrokken om meer samenhang te realiseren tussen brede scholen, sport en cultuur. Dit geld zal onder andere gestoken worden in de zogenaamde combinatiefuncties; mensen die werkzaam zijn deels in het sport- en bewegingsonderwijs en deels in de ondersteuning van de sportverenigingen bij de uitvoering van hun maatschappelijke taken.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie


* (09-10) Het college heeft besloten een samenwerkingsovereenkomst met het Nationaal Datawarehouse (NDW) aan te gaan. In deze overeenkomst staat dat de gemeente Rotterdam actuele verkeersgegevens aanlevert aan het NDW. Het NDW verzamelt ook gegevens van andere wegbeheerders in Nederland. Daardoor ontstaat er één loket voor partijen die de gegevens tot reisinformatie omvormen en aanbieden aan de reizigers. Met de reisinformatie kan een reiziger een betere keuze maken voor een bepaalde vervoerswijze- of moment. De wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie ondertekent de overeenkomst.

Schriftelijke vragen

(09-10) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

· Mevrouw E.J. Hagenaars-Baldee (CDA) d.d. 6 augustus 2007 inzake de voortgang van de realisatie van het Havenplan 2020.