Gemeente Tilburg

Persbericht 12 oktober 2007

Aanvrager vergunning krijgt geld als besluit te lang duurt

Wethouder Moorman: " Extra prikkel om klantgericht te werken"

Als je in Tilburg een vergunning aanvraagt en de gemeente neemt het besluit te laat, dan krijgt de klant geld. Het college stelt de raad voor om op 1 januari 2008 een proef te starten met boetes bij vergunningaanvragen. "We zijn al jaren bezig om de dienstverlening op een zo hoog mogelijk peil te brengen. Deze proef geeft een extra prikkel om dit voor elkaar te krijgen", aldus wethouder Moorman (Bestuurlijke Vernieuwing). De proef omvat aanvragen voor milieuvergunningen, horecavergunningen, kapvergunningen, het gebruik van gemeentegrond bij bouwactiviteiten, evenementenvergunningen en incidentele subsidies. De proef geldt ook voor eventuele bezwaarschriften die over deze aanvragen worden ingediend. Hiermee loopt Tilburg vooruit op een wet die naar verwachting ingaat op 1 januari 2009.

Wethouder Marieke Moorman: "Vorig jaar heeft de gemeente ruim duizend van dit soort aanvragen binnengekregen. Daarvan is zo´n 85% afgehandeld binnen de wettelijke termijnen. Dat aantal moet omhoog. Anders zouden we na de invoering van deze proef volgend jaar 146.000 euro aan klanten gaan betalen. Maar we gaan die schade natuurlijk beperkt houden. De dwangsommen zijn een extra prikkel om klantgericht te werken en snel een besluit te nemen over aanvragen."

Maximaal ¤ 1.260 per aanvraag De wettelijke termijnen voor de afhandeling variëren per soort aanvraag. Meestal is het 8 weken, maar voor een milieuvergunning is het bijvoorbeeld 26 weken. Als de klant na het verstrijken van de termijn nog geen beschikking heeft ontvangen, moet hij een schriftelijke ingebrekestelling indienen. Als twee weken na het verstrijken van de wettelijke termijn nog geen beschikking binnen is, is de gemeente vanaf dat moment een dwangsom verschuldigd. De eerste veertien dagen is dat ¤ 20 per dag en dat loopt op tot ¤ 40 euro per dag. De maximale dwangsom is ¤ 1.260 per aanvraag. Om de proef mogelijk te maken, moet een gemeentelijke verordening dwangsommen worden vastgesteld in de gemeenteraad. Dit gebeurt naar verwachting in december 2007.

Vergunningverlening De gemeente Tilburg probeert ook op andere manieren om het klanten gemakkelijker te maken. Moorman: "We zijn al onze vergunningen onder de loep aan het nemen om te kijken of het eenvoudiger en sneller kan. Inmiddels zijn de eerste resultaten zichtbaar. Klanten die een bouwvergunning hebben aangevraagd, kunnen online volgen hoe het ermee staat. Voor straatfeesten en speeldagen is de vergunningsplicht omgezet in een meldingsplicht. En de benodigde meldingsformulieren zijn online beschikbaar. Per 1 januari 2008 gaan we ook een aantal vergunningen voor de horeca samenvoegen, wat horecaondernemers weer werk en tijd bespaart."

Bezoekadres Stadhuisplein 130 Postadres Postbus 90155 5000 LH Tilburg Doorkiesnummer 013 542 91 27 Faxnummer 013 542 97 63 Servicedienst Faciliteiten Personele en Juridische Zaken Informatisering Financiële Administratie Communicatie Juridische Zaken

Nummer 2007421BW 12 oktober 2007