Ingezonden persbericht


Wat schrijft rechts?

Dit artikel van Fabel-medewerker Gerrit de Wit is onlangs verschenen in Alert!, het kwartaalblad van AFA. Daar heb je voor ¤ 12,- of meer een jaarabonnement op. Overmaken op giro 6896749, t.n.v. "Alert", in Utrecht.

In de rubriek "Wat schrijft rechts?" neemt Alert! de ontwikkelingen binnen extreem- en populistisch rechts onder de loep. In hun obscure blaadjes komt de ware aard van de fanatici naar boven. Haat tegen niet-westerse migranten en Joden voert de boventoon. Daarbij geven extreem-rechtse publicaties een aardig kijkje in het verknipte leven van menig bruinhemd: onderlinge ruzies zijn aan de orde van de dag. Hoe dan ook, aan het blaadjesfront is beweging genoeg.

Voorpost Nederland wil groeien en daartoe zoekt men nu blijkbaar steun in het criminele circuit. In het periodiek Laagland roept men namelijk haar aanhang op om "geïnterneerden" warm te maken voor een informatiepakket van de organisatie. Het treft, want de lijntjes van Voorpost naar "geïnterneerden" zijn kort tegenwoordig. Zo zitten sinds enige tijd wat Almeerse leden van de organisatie in de bak wegens brandbomaanslagen op een synagoge, een islamitische supermarkt en een islamitische school. Verder is Voorpost op zoek naar een nieuwe "actieleider". Men biedt geïnterneerden, o sorry, geïnteresseerden, een "fantastische functie met veel vrijheid binnen een innovatief en technisch hoogwaardige organisatie". Mogelijk strekt ervaring met het in elkaar knutselen van brandbommen tot aanbeveling...

Opinio, een conservatief landelijk weekblad, roept al tijdenlang op tot een oorlog tegen Iran. "Bombardeer Iran, voor het te laat is", staat in koeienletters op de voorpagina van een recent nummer. Met een bombardement zouden volgens Opinio de nucleaire ambities van Iran de grond in geboord kunnen worden. Dat daarmee de hele wereld in brand kan komen te staan, neemt de auteur op de koop toe. En passant vergelijkt het weekblad ook nog eens de Iraanse president Ahmadinejad met Hitler: "Evenals Hitler is hij een revolutionair die ernaar streeft het bestaande internationale systeem te vernietigen en het op de dag der dagen te vervangen door een nieuwe, door Iran beheerste en aan de politieke cultuur van het islamofascisme onderworpen wereldorde." Nu kun je veel over Ahmadinejad zeggen - hij is een antisemiet en een gevaarlijke religieuze fanaticus -, maar een vergelijking met Hitler is te makkelijk, gaat mank en bagatelliseert de wandaden van het Derde Rijk.

Constant Kusters, aanvoerder van de kaalkopjes van de Nederlandse Volks Unie (NVU), kan het niet laten om mensen binnen de extreem-rechtse beweging te bruuskeren. In partijblad Wij Europa geeft de querulant nu af op een moderator van Holland Hardcore, een webforum voor puisterige nazi's in spe. De moderator zou geschreven hebben dat in de Waffen SS "negers" gezeten hebben en die opmerking stemt Kusters treurig. Holland Hardcore heeft zich hiermee volgens Kusters "zwaar gediskwalificeerd en heeft zich verlaagd tot het niveau van politieke teletubbies". Verder verhaalt Kusters vol trots over zijn bezoekjes aan de onlangs overleden Zwarte Weduwe, Florrie Rost van Tonningen. Hierbij werd hij wel eens vergezeld door Eite Homan van Blood & Honour/C18. Volgens Kusters vond Van Tonningen Homan maar "een onbeschofte boer", omdat hij bij die bezoekjes boterhammen at met zijn handen in plaats van met bestek. Dat schijnt een doodzonde te zijn. NVU-secretaris Michel Boerboom viel daarentegen wel in goede aarde bij Van Tonningen. Vanwege zijn lengte en atletisch figuur zou hij volgens de Zwarte Weduwe "een uitstekende kandidaat geweest zijn voor de Waffen SS". Die veer kan Boerboom mooi in zijn reet steken. De vete tussen Kusters en voormalig NVU-voorzitter Joop Glimmerveen duurt trouwens ook maar voort. In Wij Nederland noemt Kusters hem "een verslagen kanarie" en "een oud juffershondje". Ook wordt gesteld dat Glimmerveen regelmatig naar pornofilms keek en wordt er gesuggereerd dat hij homoseksueel zou kunnen zijn - nog zo'n doodzonde in de extreem-rechtse beweging.

Blijkbaar zitten de jongens en meisjes van Rijnland Bollenstreek Kontakt om aandacht verlegen, aangezien ik ongevraagd een exemplaar van het blad in de brievenbus van De Fabel van de illegaal kreeg. Nou, vooruit dan maar weer. Tim Mudde blikt in het hoofdartikel terug op de moord op Pim Fortuyn vijf jaar geleden. Volgens Mudde was er maar één reden waarom "honderdduizenden homofoben op relnicht Fortuyn stemden". En dat is "woede dan wel angst voor de multiculturele nachtmerrie die Nederland dreigt te worden". Dat is volgens hem ook de reden dat wijlen CD-leider Hans Janmaat "met een zooitje ongeregeld nog drie Kamerzetels haalde". Mudde heeft verder niets op met Rita Verdonk en Geert Wilders. Die zijn op "geen enkel nationalistisch idee te betrappen en zijn ingekapseld door hun loyaliteit aan Washington en Tel Aviv". Mudde geeft verder af op rechts-extremisten die met Hitler dwepen. Die zijn "dom". En diegenen die na hun vijfentwintigste nog steeds rondlopen met hakenkruizen en SS-tekens zijn "nog dommer". Het "allerdomst" vindt Mudde de nazi's die elke bijeenkomst of concert misbruiken om met "bijna gelijkdenkenden op de vuist te gaan". Maar Mudde zelf is in ieder geval een hypocriet. Ten bate van de geldelijke opbrengsten vond hij het immers nooit enig probleem om met zijn band Brigade M op te treden voor een publiek dat grotendeels uit die "dommeriken" bestond.

Sinds enige tijd kent Nederland weer een nieuw conservatief-libertarisch periodiek, te weten Bitterlemon. Medewerkers daarvan zijn types als de oerconservatieve Roger Scruton, de uiterst rechtse Marcel Bas en de PVV'er Lucas Hartong. Het blad heeft het traditionele gezin als hoeksteen van de samenleving hoog in het vaandel staan. Het doel van seks is volgens het periodiek "voortplanting" en bij de geboorte van een kind dient de man als "beschermer" en de vrouw als "voedster". Bitterlemon verzet zich ook tegen links en gruwelt van een klassenstrijd: "Armen zijn net als iedereen verantwoordelijk voor zichzelf. Armen en rijken mogen niet worden opgehitst tot een klassenstrijd." En wie de armoede wil tegengaan "is bezig om de armen, die arm zijn, in hun bestaan te ontkennen". Een auteur pleit voor het recht op wapenbezit voor "elke eerzame burger", want "zonder pistolen is er geen recht in onze Lage Landen". Marcel Bas op zijn beurt hemelt weer de Portugese ex-dictator en fascist António Salazar op. Die was "een toegewijde studeerkamerpoliticus", "een zichzelf opofferende dienaar van het volk" en "een bescheiden mens". Dat zijn toch opvallende bewoordingen voor een man die Portugal tientallen jaren met ijzeren hand regeerde, samenwerkte met de Spaanse dictator Franco en een groot bewonderaar was van Mussolini.

In StaVast, het orgaan van het Oud Strijders Legioen (OSL), hekelt men de handelsbetrekkingen van Nederland met het "communistische" China. Ik heb het hier al vaker verkondigd, maar China heeft niets met communisme van doen. Het land is een dictatuur die leunt op een staatskapitalistisch economisch programma. Volgens het OSL uit de Nederlandse regering amper kritiek op de mensenrechtenschendingen in China vanwege de centen die Nederlandse bedrijven daar verdienen. "Ter wille van de smeer likt de kat de kandeleer", stelt het OSL dan ook. Wat dat precies betekent weet ik niet, maar het bekt wel lekker. Verder spreekt het OSL de verwachting uit "dat Europa in 2050 islamitisch is en de sharia onze wetgeving verdrongen heeft". Als we dan toch op de zotte tour gaan, doe ik de voorspelling dat we in 2050 een transseksuele paus hebben.