Gemeente Assen


Actueel

College stemt in met resultaten locatie onderzoek

12 oktober 2007

Het college stemt in met de Groene Dijk als eerste keuze voor de gezamenlijke nieuwe huisvesting van het Dr. Nassau College en de CS Vincent van Gogh. Het college laat nu een onderzoek uitvoeren naar de mogelijke inrichting van het gebied en de extra functies en voorzieningen die in het nieuwe complex een plek kunnen krijgen.

Door te kiezen voor een gezamenlijke huisvesting ontstaan er allerlei mogelijkheden voor extra voorzieningen zoals uitgebreide sportaccommodaties, zeer hoogwaardig ingerichte vaklokalen voor scheikunde en natuurkunde, een theater- en/of danszaal. Deze verbreding van de mogelijkheden past goed in de visie van de gemeente om ook in het voortgezet onderwijs het principe van de Brede School vorm te geven. Het college wil daarom eerst zorgvuldig onderzoeken welke voorzieningen goed passen bij dit nieuwe concept.

Door deze samenwerking van beide scholen en de combinatie met een aantal voorzieningen, ontstaat een complex dat opleidingsmogelijkheden biedt voor circa 2.500 leerlingen. Het college vindt het belangrijk dat er ondanks dat wel sprake is van overzicht, veiligheid en geborgenheid voor de leerlingen. In het ontwerp moet hier rekening mee worden gehouden. De scholen vinden dit zelf ook een belangrijk punt.

Locatiekeuze
In een verkenning zijn alle mogelijke locaties in Assen geïnventariseerd. Uit de inhoudelijke beoordeling blijkt dat de locatie "Groene Dijk" (Kloosterveen) de meest gunstige locatie is voor de gezamenlijke nieuwbouw.

Aanleiding
Enige tijd geleden hebben de directies van de gemeente verzocht om nieuwe huisvesting voor de HAVO - VWO afdelingen van beide scholengemeenschappen: respectievelijk de locaties Quintus en Lariks. Aan de bestaande gebouwen zullen binnen vijf jaar aanzienlijke bedragen aan onderhoud moeten worden uitgegeven. Daarnaast voldoen beide gebouwen niet meer aan de eisen zoals die aan een modern schoolgebouw gesteld worden. Beide schooldirecties hebben aangegeven dat zij graag samen willen bouwen omdat gecombineerde nieuwbouw grote voordelen biedt.

Communicatie
In de tussentijd heeft er binnen de scholen een intensief informatie- en communicatieproces over de gezamenlijke nieuwbouw plaatsgevonden met docenten, leerlingen, ouders, MR en bestuur. Hierdoor bestaat bij de scholen inmiddels een breed draagvlak voor de gezamenlijke nieuwbouw.