Ministerie van Defensie

KAMERVRAGEN EN ANTWOORDEN

12-10-2007
Beantwoording vragen inzetbaarheid van Apache-gevechtshelikopters in Uruzgan Vraagsteller: lid Van Baalen

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen van het lid Van Baalen over de inzetbaarheid van Apache-gevechtshelikopters in Uruzgan. (Ingezonden 27 september 2007 met kenmerk 2070800720).

De minister van Defensie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag

Datum 12 oktober 2007
Ons kenmerk D2007027949

Onderwerp Inzetbaarheid Apaches in Uruzgan

Ministerie van Defensie
Postbus 20701
2500 ES Den Haag
Telefoon (070) 318 81 88
Fax (070) 318 78 88
Pagina 1/3

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen van het lid Van Baalen over de inzetbaarheid van Apache-gevechtshelikopters in Uruzgan. (Ingezonden 27 september 2007 met kenmerk 2070800720).

DE MINISTER VAN DEFENSIE
E. van Middelkoop

Ministerie van Defensie
Pagina 2/3

2070800720
Antwoorden op vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de minister van Defensie over de inzetbaarheid van Apache-gevechtshelikopters in Uruzgan. 1 Bent u ermee bekend dat de Nederlandse Apache-gevechtshelikopters in Uruzgan vanwege gebrek aan personeel en materieel in een aantal gevallen niet inzetbaar waren ten behoeve van de steun aan Nederlandse grondtroepen en dat mede daardoor grondoperaties niet (optimaal) konden worden uitgevoerd? 1) 2 Indien de juistheid van dit bericht door u wordt bevestigd, zijn Nederlandse militairen, bondgenootschappelijke troepen of Afghaanse burgers door gebreken in de operationele inzetbaarheid van de Apaches in gevaar gebracht? 3 Kunt u garanderen dat de bovengenoemde gebreken in de operationele inzetbaarheid van onze Apaches op de kortst mogelijke termijn worden verholpen? De behoeftestelling van de Navo voor gevechtshelikopters en jachtvliegtuigen voor Regional Command South (RC/S) is op dit moment volledig gevuld en er is dan ook geen tekort aan luchtsteun in Uruzgan. Er zijn vijf Nederlandse Apache-gevechtshelikopters in Uruzgan en zes Nederlandse F-16 jachtvliegtuigen in Kandahar gestationeerd. Twee Nederlandse Apaches en twee Nederlandse F-16´s staan continue in een verhoogde staat van paraatheid om direct ondersteuning aan grondtroepen te kunnen leveren. De Nederlandse Apache-gevechtshelikopters en de jachtvliegtuigen van ISAF (waaronder de Nederlandse F-16 jachtvliegtuigen) kunnen in beginsel de noodzakelijke luchtsteun aan grondeenheden van de TFU verlenen. Het is nog nooit voorgekomen dat een verzoek van Nederlandse eenheden om luchtsteun tijdens een gevechtscontact niet is gehonoreerd. Tevens is geen sprake van een beperkte inzetbaarheid van de Apache-gevechtshelikopters vanwege een gebrek aan personeel of materieel.

Indien er twee operaties voor dezelfde periode zijn gepland, kan het voorkomen dat de Apache-gevechtshelikopters niet aan beide operaties tegelijkertijd ondersteuning kunnen verlenen. Daardoor is het mogelijk dat bij de planning van operaties in Uruzgan preventieve ondersteuning door de Apache-gevechtshelikopters niet altijd op voorhand kan worden toegezegd. Dit dient echter los te worden gezien van luchtsteun bij daadwerkelijke gevechtscontacten. De recente beschadiging van twee Apache-gevechtshelikopters door vijandelijk vuur heeft geen gevolgen gehad voor de operationele inzetbaarheid.

4 Kunt u garanderen dat, bij een eventuele (gedeeltelijke) verlenging van Nederlandse militaire missie in Uruzgan, de ondersteuning door gevechtshelikopters veilig wordt gesteld?
Ja.