Provincie Groningen

Provincie claimt extra geld voor jeugdzorg 12 oktober 2007

De provincie Groningen vraagt EUR 5,6 miljoen extra voor het uitvoeringsprogramma jeugdzorg 2008. Dit geld is hard nodig om volgend jaar voldoende jeugdzorg in te kunnen kopen en om Bureau Jeugdzorg (BJZ) in staat te stellen zijn wettelijke taak uit te voeren.

Om alle noodzakelijke jeugdzorg in 2008 uit te kunnen voeren heeft het College van Gedeputeerde Staten EUR 5,6 miljoen euro extra nodig van het rijk, naast de toegezegde EUR 38 miljoen. Krijgt de provincie dit geld niet, dan komt het wettelijke recht op zorg ernstig onder druk te staan.

De jeugdzorg in Groningen kampt, net zoals de rest van Nederland, met wachtlijsten. Jongeren moeten nu gemiddeld nog 149 dagen wachten bij BJZ voordat ze een indicatie krijgen. Daarna duurt het soms nog langer dan negen weken voordat de behandeling start. De provincie vindt het onacceptabel dat de kinderen nu de dupe worden en spreekt het rijk daarom aan op zijn (financiële) verantwoordelijkheid.

De provincie ziet het als haar taak om samen met de jeugdzorgaanbieders, BJZ en de gemeenten de jeugdzorg efficiënter te maken. Zo heeft BJZ bij een toenemende vraag in loop van de jaren met dezelfde financiering, meer indicaties verricht, en meer kinderen onder voogdijschap gekregen. Ook is er het afgelopen jaar in bijna iedere gemeente in onze provincie een zorgadviesteam opgericht, waarin onderwijs, politie, maatschappelijk werk en BJZ samenwerken om problemen bij jongeren zo vroeg mogelijk te signaleren en zo snel mogelijk aan te pakken. Voor het komende jaar wordt met name geïnvesteerd in een betere aansluiting tussen het gemeentelijk jeugdbeleid, de provinciale jeugdzorg en een betere onderlinge informatievoorziening in de jeugdzorg.

Als het rijk echter onze claim van EUR 5,6 miljoen niet honoreert, dan zijn de provincie, gemeenten en BJZ er ondanks de eigen inzet het komende jaar niet toe in staat de noodzakelijke jeugdzorg te bieden, waardoor er ook in 2008 kinderen op de wachtlijst komen te staan.

Het uitvoeringsprogramma is enerzijds de subsidieaanvraag van de provincie aan het rijk en anderzijds een instrument om de middelen te verdelen. Voor het uitvoeringsprogramma loopt een inspraakprocedure tot 19 november 2007. Over de problematiek in de jeugdzorg wordt een intensief overleg opgestart tussen provincie en de Vereniging van Groninger Gemeenten (VGG).

12 oktober 2007