Ministerie van Defensie

12-10-2007 15:02

VAN MIDDELKOOP STEUNT FRANSE RENTREE NAVO

Van Middelkoop tijdens zijn toespraak voor het T.M.C. Asser Instituut
- Foto: T.M.C. Asser Instituut

âWe moeten Sarkozyâs overweging voor een militaire terugkeer binnen de NAVO welkom heten en zien als een mogelijkheid om de relatie tussen de EU en de NAVO te verbeteren.â Dat zei minister Eimert van Middelkoop donderdag 11 oktober in een toespraak voor het Asser Instituut in Den Haag.

Van Middelkoop deed de uitspraken in het kader van een discussie over EU-crisismanagement. âWe kunnen ons geen competitie tussen de Europese Unie en de NAVO veroorlovenâ, aldus de minister. Hij gaat daarom graag mee in de woorden van de Franse president Sarkozy, die onlangs aangaf pragmatische oplossingen te willen vinden voor betere samenwerking.

Hoewel de minister aangaf niet achter alle ambities van de Franse president te staan, stemt hij wel in met de noodzaak voor de EU om verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen veiligheid en die van de wereld. Hiervoor zou de EU volgens Van Middelkoop meer capaciteiten moeten krijgen.

Het Asser Instituut vindt haar oorsprong in Tobias Asser, pioneer op het gebied van internationaal recht en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1911.