Ham over paddo's

Antwoorden op kamervragen van Van der Ham over paddo's

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2799624

12 oktober 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Van der Ham aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, over paddo's (2060725300).

Vraag 1

Hoe beoordeelt u het initiatief van de burgemeester van Amsterdam aangaande de regulering van paddo's? 1)

Antwoord 1

Ik heb er waardering voor dat de gemeente Amsterdam zoekt naar maatregelen om de problematiek aan te pakken. Het gebruik van paddo's kan echter leiden tot onvoorspelbare effecten, en daarmee ook tot risicovol gedrag. Daarom heb ik tezamen met de minister van Justitie besloten paddenstoelen met een hallucinogene werking op lijst II van de Opiumwet te plaatsen. Ik zal, mede namens de minister van Justitie, de Kamer volgende week de toelichting op ons standpunt en het rapport van het CAM toesturen.

Vraag 2

Wanneer denkt het kabinet te komen met een standpunt aangaande paddo's? Waarom laat dit standpunt zo lang op zich wachten?

Antwoord 2

De voor- en nadelen van mogelijke landelijke of lokale beleidsmaatregelen, van regulering of het instellen van een verbod, alsmede de wijze van handhaving, moesten goed tegen elkaar afgewogen worden, en dit vergde overleg met diverse betrokken partijen. Daarnaast heb ik het CAM verzocht om, in aanvulling op het risicobeoordelingsrapport, nog enkele inhoudelijke vragen te beantwoorden. Deze aanvullende rapportage is op 10 oktober jl. ontvangen. Zie verder het antwoord bij vraag 1.


1) www.telegraaf.nl/binnenland