Miltenburg en Teeven over het direct verbieden van paddo's

Antwoorden op kamervragen van Van Miltenburg en Teeven over het direct verbieden van paddo's

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2781951

12 oktober 2007

Antwoorden op vragen van de Kamerleden Van Miltenburg en Teeven (beiden VVD) aan de minsters van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Justitie, over het direct verbieden van paddo's (2060719350).

Vraag 1
Bent u bekend met de ernstige gevolgen van het gebruik van paddo's dit weekend door een Britse en een Amerikaanse toerist?

Antwoord 1
Ja

Vraag 2
Geven deze gebeurtenissen u aanleiding om de verkoop van natte paddo's per direct te verbieden, in afwachting van de uitkomsten van het door u ingestelde onderzoek?

Antwoord 2
De door het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) opgestelde risicobeoordeling van paddo's heb ik ontvangen. Op basis daarvan en een aanvullend onderzoek heb ik tezamen met de minister van Justitie besloten paddo's op lijst II van de Opiumwet te plaatsen, waardoor de verkoop ervan ook verboden wordt. Ik zal de Kamer volgende week het rapport en een toelichting op mijn standpunt toesturen.

Vraag 3
Moeten er eerst opnieuw dodelijke slachtoffers vallen, voordat u besluit tot het staken van de vergunning tot de verkoop van deze voor de volksgezondheid gevaarlijke stoffen?

Antwoord 3
Neen.


1) De Telegraaf, 24 juni 2007 `Brit door het lint na paddo's' en De Telegraaf, 25 juni `Amerikaan verslikt zich in paddo's'