Ingezonden persbericht


Persbericht

ZLTO en BasFood investeren samen 660.000 euro in 'remote sensing'

()

Kenmerk
ZWJA.07.0010
Datum
12 oktober 2007
Doorkiesnummer
013-583 63 36

Met satellietbeelden achterhalen hoe de toestand van het perceel en het gewas is. En vervolgens bepalen waar beregend of bemest moet worden. BasFood heeft hiervoor een techniek ontwikkeld: 'remote sensing'. Directeur G.J.P. van Oosten van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en directeur F.J.M. Bastiaanssen van BasFood hebben 2 oktober een samenwerkingsovereenkomst getekend om gezamenlijk praktische toepassingen te ontwikkelen voor agrarisch ondernemers. Zij investeren de komende drie jaar elk 330.000 euro in productontwikkeling.

De ZLTO en BasFood starten met het ontwikkelen van praktische toepassingen voor de akkerbouw. Later volgen andere sectoren. Met satellietgegevens worden digitale kaarten vervaardigd die de ondernemer als managementinstrument kan gebruiken. De kaarten geven een nauwkeurig beeld van bijvoorbeeld bodemvochtigheid of het stikstofgehalte in het gewas. Dit geeft de mogelijkheid om precies op die plaatsen te beregenen of te bemesten waar het nodig is. Door deze 'precisielandbouw' wordt de bedrijfsvoering effectiever en efficiënter, wat leidt tot verbetering in productiviteit, kwaliteit en rendement, al met al tot een duurzamer agrarisch bedrijf.

De ZLTO streeft naar versterking van de concurrentiepositie en duurzaam ondernemerschap van haar leden. Zij verwacht met de investering in 'remote sensing' hieraan een bijdrage te leveren. BasFood zal de verschillende producten op commerciële basis invoeren in de agrarische markt. De ZLTO krijgt een duidelijk voordeel voor haar leden in de vorm van gereduceerde product- en/of dienstentarieven of specifieke productaanbiedingen. Op dit moment kan iedereen via www.boerinbeeld.nl zich informeren over de stand van zaken. Leden die op dit moment mee doen in ontwikkeltrajecten hebben overigens nu al een voordeel. Zij kunnen inloggen en gebruik maken van de beschikbare kaarten op www.boerinbeeld.nl.

De ZLTO en BasFood ontwikkelen de producten in diverse deelprojecten. Samen met ondernemers en andere partijen wordt geëxperimenteerd met de nieuwe technologieën. Het streven is om voor de verschillende sectoren tot een compleet diagnose-instrumentarium te komen dat kan worden geïntegreerd in de bedrijfsmanagementsystemen. De ZLTO en BasFood beschouwen 'remote sensing' als een revolutionaire innovatie die grote veranderingen teweeg kan brengen in de agrarische sector.

De broers Frans en Wim Bastiaanssen hebben in 2002 BasFood opgericht met als doel de agrarische sector de meest gedetailleerde en betrouwbare gewasinformatie te leveren. Agro & Co Kapitaalfonds - onderdeel van Agro & Co Brabant, ontwikkelingsmaatschappij voor de Brabantse agrofoodsector en groene ruimte - heeft onlangs een minderheidsbelang genomen in BasFood om de groeiambitie van BasFood te ondersteunen.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft ruim 18.000 leden die ruim 10.500 agrarische bedrijven vertegenwoordigen.