Gemeente Utrecht



Datum: 12 oktober 2007

Leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid centraal in begrotingsdebat

Het eerste, algemene debat van de gemeenteraad over de Programmabegroting 2008 concentreerde zich gisteravond voornamelijk op de onderwerpen leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid. Zowel de coalitie- als oppsositiepartijen vinden forse investeringen op deze gebieden noodzakelijk.

De oppositiepartijen vinden dat het college absoluut te weinig toekomstvisie heeft op het gebied van veiligheid en bereikbaarheid; zij vroegen om verdergaande maatregelen en meer daadkracht. De coalitiepartijen daarentegen waren over het algemeen wel tevreden en noemden als voorbeelden het lik-op-stuk beleid en de komst van gebiedsmanagers veiligheid. Voor wat betreft de bereikbaarheid waren zij positief over de plannen voor een tram naar de Uithof en de verbetering van het gebruik van transferia. Ook over de leefbaarheid in de wijken werd uitvoerig gedisciussieerd. Zo moet, volgens een meerderheid van de raad, meer geïnvesteerd worden in initiatieven vanuit de bevolking.

Verdere onderwerpen in het debat waren het milieu, cultuur, stadspromotie, jeugd en gemeentelijke organisatieontwikkelingen 2010.

De raad was positief over de vele miljoenen euro's die worden gereserveerd voor het achterstallig onderhoud in de stad. Dit gold ook voor de tarieven van de lokale heffingen voor de burgers, bedrijven en bezoekers die in 2008, behoudens de inflatiecorrectie, gelijk blijven.

De gemeenteraad van Utrecht heeft in 2008 in totaal ¤ 1,5 miljard te verdelen. Er is ¤ 30 miljoen beschikbaar vvoor de uitvoering van collegeprioriteiten die aansluiten op het collegeprogramma. De belangrijkste posten zijn bereikbaarheid en luchtkwaliteit, cultuur, 'Utrecht vernieuwt' en de aanpak van prachtwijken. Voor achterstallig onderhoud in de stad komt structureel ¤ 12 miljoen vrij.

Verdere behandeling begroting

Op dinsdag 9 oktober vond voor de inwoners van Utrecht een Hoor- en Wederhoorvergadering plaats. Tijdens deze bijeenkomst konden zij reageren op de begrotingsvoorstellen. Het debat van 11 oktober was de eerste algemene beschouwing van de gemeenteraad over de Programmabegroting 2008. Van 15 tot en met 18 oktober wordt er in de vier raadscommissies verder gedebatteerd over de begrotingsvoorstellen en de verschillende programma's. De gemeenteraad zal op donderdag 8 november 2007 een besluit nemen over de begroting.