Time : 16:11:48
Date : 12 October 2007
Sender Name: Unie Vrijzinnige Verenigingen

Steven Vanackere bekeert zonnekindjes

Op vrijdag 12 oktober ontvingen alle scholiertjes tussen 6 en 8 jaar een speciaal themanummer van Zonnekind. Het initiatief ging uit van Steven Vanackere, Vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin. In een persbericht van donderdag 11 oktober verwoordde de minister het doel van dit project: "alle kinderen tussen 6 en 8 jaar op kindermaat bewust maken van de relatie tussen verschillende generaties." Het ging in totaal over 180.000 exemplaren waarvoor 29.000 euro werd uitgetrokken.

Op zich is er natuurlijk niets mis met de intentie om kinderen kennis te laten maken met de verschillende generaties en zodoende de leefwereld van jongeren en ouderen dichter bij elkaar te brengen. Wat wij echter niet begrijpen is dat uitgerekend Zonnekind moet doorgaan als de drager van die nobele boodschap. Zonnekind is een publicatie van Uitgeverij Averbode. Op hun website lezen we dat zij "door middel van een aangepaste en kwaliteitsvolle communicatie met christelijke inspiratie op blijvende wijze wil bijdragen tot de vorming en ontplooiing van jongeren tot evenwichtige en verantwoordelijke volwassenen." In Zonnekind krijgt die "communicatie met christelijke inspiratie" concreet gestalte in een speciaal daartoe voorziene rubriek rond godsdienst in het algemeen en christelijk geloof in het bijzonder.

Niettegenstaande die rubriek ontbreekt in het nummer dat de kinderen vrijdag in hun handen kregen, lijkt het ons moeilijk te verdedigen dat het hier zou gaan om een onschuldig initiatief van minister Vanackere, bedoeld om 180.000 'lieve kindjes' intergenerationele solidariteit bij te brengen. De gratis verspreiding van Zonnekind, als ware het een speciaal themanummer, komt neer op het aanbevelen van een tijdschrift van christelijke signatuur en kan allerminst als 'levensbeschouwelijk neutraal' worden omschreven. Dat Steven Vanackere zijn initiatief verkoopt in het begin van het schooljaar en het overgiet met een altruïstisch sausje, maakt de zaak alleen maar erger. De minister weet goed dat heel wat kinderen de oren van hun ouders zullen afzagen om zo'n abonnement te verkrijgen. En dat de volgende boekjes die de kinderen in hun handen zullen krijgen niet meer zullen worden ingevuld door de overheid maar door Uitgeverij Averbode zelf. Zonnekind is en blijft een christelijk geïnspireerde publicatie ook al wordt voor één keer de illusie gewekt dat het niet zo zou zijn.

Als minister van de Vlaamse regering dient Steven Vanackere zich levensbeschouwelijk neutraal op te stellen. En dat geldt ook voor het onderwijs dat ingericht wordt door de Vlaamse overheid. Daarom is het ongehoord dat minister Vanackere overheidsgeld aanwendt om kinderen die niet naar het katholiek onderwijs gaan, te bestoken met in wezen tendentieuze literatuur. Wij denken dat er andere en neutrale wegen bestaan om kinderen alsnog iets bij te brengen over de verhouding tussen verschillende generaties. Wij stellen ons dan ook de vraag waarom minister Vanackere koos voor Uitgevrij Averbode en niet voor een levensbeschouwelijk neutrale uitgeverij.

Sonja Eggerickx, voorzitter Unie Vrijzinnige Verenigingen Leander De Cauter, voorzitter Humanistische Jongeren