CDA

ies_.jpg&tabid=157&mid=1006] 12 oktober 2007 - Nieuws - Spies: Jeugdwerkloosheid nu daadwerkelijk aanpakken

De Tweede Kamer heeft deze week gedebatteerd met minister Donner van Sociale Zaken en staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs over de aanpak van de jeugdwerkloosheid. Kamerlid Liesbeth Spies wees de regering er tijdens dit debat op, dat de tijd is gekomen om alle plannen nu te gaan uitvoeren.

Spies: âWe hebben hoge ambities en er zijn op heel veel plekken mensen enthousiast en betrokken aan het werk om daar concrete resultaten op te boeken. Nu moeten we dan ook écht aan de slag met alle goede ideeën om meer jonge mensen de weg naar de arbeidsmarkt of terug naar school te laten vinden.â

Het Kamerlid wees op alle goede voorstellen die zich richten op bijvoorbeeld het bestrijden van analfabetisme en armoede, het verhogen van de leeftijd waarop jongeren zonder startkwalificatie van school mogen naar 18 jaar en de maatschappelijke stage. âHet CDA pleit bovendien al jaren voor een leerwerkplicht tot 27 jaar. Wanneer kunnen we op dit punt concrete acties verwachten?â, vroeg zij.

De regering heeft in antwoord op het debat aangekondigd nog dit jaar te komen met een hoofdlijnennotitie inzake de leerwerkplicht. Verder stelt zij zich ten doel om deze kabinetsperiode 80% van de jongeren aan het werk te krijgen, en om snel landsdekkend regionale plannen te ontwikkelen om jeugdwerkloosheid tegen te gaan.