Stichting Natuur en Milieu

12 oktober 2007 - Stichting Natuur en Milieu feliciteert Al Gore en het VN klimaatcomité IPCC met de Nobelprijs voor de Vrede. Dit is een erkenning dat het klimaatprobleem breder is dan een milieuprobleem en op den duur zelfs een bedreiging van de vrede kan worden, zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. Het is nu aan het Nederlandse kabinet en andere EU-landen om dit succes te verzilveren in Bali.

In Bali vinden in december de onderhandelingen plaats over een vervolg op het Kyoto-protocol. Deze Nobelprijs is een nieuwe erkenning van het klimaatprobleem en legt een grote verantwoordelijkheid bij de deelnemers om landen zover te krijgen samen een effectief klimaatakkoord af te sluiten.

Klimaatverandering heeft wereldwijd effecten op mensen. Door droogtes, overstromingen en een gebrek aan vruchtbare grond kunnen migratiestromen op gang komen met internationale spanningen als gevolg. Met deze Nobelprijs voor de Vrede erkent het Nobelcomité dat het klimaatprobleem breder is dan een milieuprobleem.

Publicatiedatum: 12-10-2007