Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk AM/AKA/07/31736 Datum 12 oktober 2007

Onderwerp Voorhangprocedure AmvB Wet arbeid
Vreemdelingen

Hierbij stuur ik u een voorstel tot wijziging van het `Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen, dat conform artikel 8 lid 4 van de Wet arbeid vreemdelingen dient te worden voorgedragen aan beide kamers der Staten-Generaal.

In het kader van de kabinetsreactie op het SER-advies over de toekomst van het arbeidsmigratiebeleid (maart 2007) heeft het kabinet in de ministerraad van 25 mei jl. besloten dat asielzoekers in procedure voortaan langer mogen werken dan de huidige 12 weken. Het uitgangspunt van het kabinet is daarbij dat voor deze categorie geen rechten op uitkering op grond van de Werkloosheidswet (WW) ontstaan. Omdat er bij artiesten, musici, filmmedewerkers en werknemers die artiesten musici technisch ondersteunen eerder dan bij overige beroepen een recht op een uitkering op basis van de WW ontstaat, is een splitsing in 2 groepen gemaakt, teneinde een langere termijn voor de overige beroepen mogelijk te maken. De uitbreiding van de werkmogelijkheid is als volgt:

1. Een verruiming van de arbeidsmogelijkheden voor asielzoekers van 12 naar 14 weken per 52 weken, indien zij werkzaam zijn als artiest, musicus, filmmedewerker of werknemer die musici of artiesten technisch ondersteunt bij hun optreden.
2. Een verruiming van de arbeidsmogelijkheden voor asielzoekers van 12 naar 24 weken per 52 weken voor andere werkzaamheden dan die onder punt 1 zijn genoemd. Wat niet verandert is dat de toegang tot de arbeidsmarkt ingaat na de eerste zes maanden van de asielprocedure.

Ons kenmerk AM/AKA/07/31736

Binnenkort spreekt uw Kamer over de bovengenoemde kabinetsreactie (AO 17 oktober a.s.) Bijgaand wil ik u daarom graag informeren over een tweetal met elkaar samenhangende andere wijzigingen, die ook naar aanleiding van bovengenoemde kabinetsreactie geakkordeerd zijn in de Ministerraad van 5 oktober jl. en derhalve zullen worden geïmplementeerd in SZW- en Justitie regelgeving1.

1. Een verlenging voor afgestudeerde buitenlandse studenten uit het hoger onderwijs van de zoekperiode om een baan als kennismigrant te verwerven van drie maanden nu tot maximaal één jaar: een beroep op de openbare kas kan leiden tot beëindiging van het recht op verblijf in Nederland. De student heeft gedurende dit jaar vrij toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Op het verblijfsdocument kan worden afgelezen dat het om een persoon gaat die specifiek voor dit verblijfsdoel een vergunning tot verblijf heeft, onder voorwaarde dat hij tijdens zijn verblijf geen beroep op de openbare kas doet. De arbeidsmarktaantekening op het document zal luiden: `arbeid is vrij toegestaan, Tewerkstellingsvergunning niet vereist'.

2. Een introductie van een verlaagd salariscriterium van . 25.000 (ongeacht leeftijd) binnen de kennismigrantenregeling voor in Nederland afgestudeerde buitenlandse studenten.

Intrede in het zoekjaar
Als de student bij de IND een aanvraag indient voor verblijf op basis van het zoekjaar, zal de IND de student om een gewaarmerkte kopie van het diploma vragen. De datum die op het diploma vermeld is, is de startdatum van het zoekjaar.

Sociale zekerheid tijdens het zoekjaar
Tijdens het zoekjaar is er defacto geen recht op een bijstandsuitkering, noch op volksverzekeringen. Net zoals tijdens de studieperiode zal voor het zoekjaar gelden dat de verblijfsvergunning kan worden ingetrokken indien de migrant een beroep doet op de openbare kas. Tijdens de studieperiode is de student uitgesloten voor de volksverzekeringen, deze uitsluiting zal gecontinueerd worden tijdens het zoekjaar. Aan de afgifte van de verblijfsvergunning voor het zoekjaar wordt het voorschrift verbonden van het sluiten van een voldoende ziektekostenverzekering. Als een student tijdens het zoekjaar werk vindt, is hij automatisch verzekerd voor de werknemers- en volksverzekeringen.

Handhaving
De regeling biedt voldoende mogelijkheden aan de Arbeidsinspectie voor een goede handhaving. Tijdens het zoekjaar is handhaving mogelijk op basis van de arbeidsmarktaantekening op het verblijfsdocument van betrokkene ("arbeid vrij toegestaan, TWV niet vereist"). Heeft men een baan als kennismigrant gevonden dan zal de IND op de


1 Het gaat hier om het Besluit Uitvoering Arbeid Vreemdelingen, het Besluit uitbreiding en beperking kring verzekerden volksverzekering 1999, het Delegatie- en uitvoeringsbesluit Wav, de Vreemdelingencirculaire en het Voorschrift Vreemdelingen.

---

Ons kenmerk AM/AKA/07/31736

beschikking die de kennismigrant nodig heeft om de baan te kunnen accepteren het relevante salarisvereiste (i.c. 25.000 euro) vermelden. De Arbeidsinspectie kan een kopie van de beschikking inzien bij de werkgever of deze bij de werkgever opvragen.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Bijlage: voorstel tot wijziging van het `Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen


---