Socialistische Partij

Reguleren arbeidsmigratie belangrijker dan inburgeringscursus

12-10-2007 * De SP was lang roepende in de woestijn, maar eindelijk lijken nu ook CDA en PvdA de problemen te erkennen die de grote en ongereguleerde instroom van Oost-Europese arbeiders veroorzaakt. Maar hun reactie op dat gegeven is ondermaats. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt: "Het voorstel van PvdA en CDA om bij een aanvraag voor een uitkering inburgering verplicht te stellen spant het paard achter de wagen. Er zijn nu nauwelijks Oost-Europese arbeiders die een uitkering aanvragen. Hun voorstel is symboolpolitiek. Nederland moet de instroom uit Oost-Europa weer gaan reguleren. Ons land is niet in staat meer dan 100.000 buitenlandse arbeiders te huisvesten."

Het zouden er niet veel zijn. Ze zouden tijdelijk blijven. Integratie zou geen probleem zijn. Het volledig openen van de grenzen voor arbeiders uit Oost-Europa zou geen problemen opleveren. Met die argumenten gingen de grenzen in mei van dit jaar volledig open, zeer tegen de zin van de SP. Ulenbelt: "Ik ben deze zomer op onderzoek in Polen geweest. Er zijn daar forse problemen door de emigratie. En hier door de immigratie. Dat moeten we niet op z'n beloop laten."

"In Horst aan de Maas is nu 1 van de 4 inwoners afkomstig uit Polen. Uitzendbureaus kopen woningen op en stouwen ze vol met matrassen en Poolse arbeiders. In de buurten geeft het overlast. Woningen zijn voor jongeren niet beschikbaar. In Maasdriel melden zich zoveel Poolse kinderen bij basisscholen dat de kwaliteit van onderwijs acuut in gevaar is. Zowel voor Nederlandse als Poolse kinderen. De Poolse priester in Drempt roept zijn landgenoten op hier te blijven en gezinnen over te laten komen. Daar kunne de regeringspartijen niet Oost-Indisch blind bij blijven."

Het Centraal Bureau voor de Statistiek acht de komst van buitenlandse arbeiders vergelijkbaar met de komst van de gastarbeiders in de vorige eeuw. Ulenbelt:"Met de problemen van die immigratie kampen we nog steeds. Nederland heeft het huis niet op orde om meer dan 100.000 arbeiders uit Oost-Europa permanent te huisvesten, dat zou minister Donner nu eindelijk eens moeten erkennen. Om vervolgens de instroom van Oost-Europese arbeiders weer te reguleren, net als bijvoorbeeld Duitsland dat doet.