Partij van de Arbeid

Schiphol niet geprivatiseerd

12-10-2007 05:13

Het kabinet heeft vandaag besloten Schiphol niet te privatiseren, er worden geen aandelen van de luchthaven verkocht. PvdA Tweede-Kamerlid en woordvoerder Paul Tang is daar zeer gelukkig mee: De PvdA wil 100 procent zeggenschap over de luchthaven. Dat is voor de volle 100 procent binnengehaald.

Als commerciële ondernemingen het voor het zeggen krijgen, dan zou het bij de bedrijfsvoering van Schiphol volgens Tang alleen nog maar gaan om het maken van winst. Terwijl er juist met de nationale luchthaven grote publieke belangen gemoeid zijn. Schiphol is een belangrijke economische motor, maar tegelijkertijd een bron van milieubelasting en geluidshinder voor de omgeving. Die grote belangen mogen en kunnen niet uit handen gegeven worden aan private partijen met een winstdoelstelling, maar vragen juist meer publieke aandacht. Privatisering was het ideologische speeltje van Zalm. Maar zulke belangen zijn geen speelgoed, aldus Tang.

In het regeerakkoord was afgesproken om de aandelen niet naar de beurs te brengen, maar er werd nog wel overwogen om de aandelen onderhands te verkopen. Op deze manier zou er een specifieke groep beleggers geselecteerd kunnen worden, zoals pensioenfondsen. Oud-minister Zalm en Schiphol zelf waren voor het privatiseren van de luchthaven, maar minster van Financiën Bos vindt het belangrijk om grip te houden op Schiphol vanwege de economie, de belangen van omwonenden en het milieu.

Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher is blij dat het besluit is genomen en dat er nu eindelijk een einde komt aan een jarenlange discussie. Asscher: Het is een heel verstandig besluit, Schiphol is heel belangrijk voor de economie van Amsterdam, maar ook van heel Nederland. In publieke handen is Schiphol uitgegroeid tot een mooi bedrijf, waar veel mensen hun baan aan te danken hebben, dus ik ben heel blij dat het kabinet dit besluit neem.