Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans: Geen Europees Burgelijk Wetboek

12 okt 2007 | 'Kent u die mop van het Europees Burgerlijk Wetboek? Nou, dat komt er niet..,' dat zei staatssecretaris Timmermans gisteren vanuit Litouwen waar hij op werkbezoek was.

De afgelopen dagen is er in de media gesproken over een "Europees Burgerlijk Wetboek" dat in de maak zou zijn. "Er is geen sprake van een Europees burgerlijk wetboek en Nederland wil dat ook niet", aldus de staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans.

In de afgelopen jaren zijn verscheidene Europese regels tot stand gekomen over contracten: regels om consumenten in heel Europa te beschermen bijvoorbeeld, of afspraken over naar welke nationale rechter een bedrijf moet stappen als het een conflict heeft over een contract met een bedrijf in een ander EU-land. Wat nu in de media voor een wetboek wordt aangezien is het zogeheten Gemeenschappelijk Referentiekader waarop een aantal juristen studeert in opdracht van de Europese Commissie. Het Referentiekader moet een hulpmiddel worden bij het opstellen van nieuwe richtlijnen of verordeningen, en bij de uitleg daarvan door de Europese rechter en door nationale rechters.

Het Gemeenschappelijk Referentiekader zou moeten bestaan uit algemene principes (bijvoorbeeld contractsvrijheid, pacta sunt servanda en het principe van de goede trouw), definities (zoals van overeenkomst en van schade(vergoeding) en modelbepalingen (over bijvoorbeeld het sluiten van een overeenkomst, precontractuele verplichtingen en de overdracht van vorderingen).

Nederland vindt het belangrijk dat toekomstige Europese regelgeving over contracten consistent is, dat is goed voor bedrijven en burgers. Nederland vindt de studie naar het Gemeenschappelijk Referentiekader daarom een goed initiatief. Als de studie klaar is, moeten de Commissie en de lidstaten bepalen wat ze ermee doen. Nederland vindt dat de studie moet uitmonden in een leidraad, die helpt bij het opstellen en uitleggen van nieuwe Europese regels van contractenrecht. In april 2007 spraken de ministers van Justitie van de EU (onder Duits EU-voorzitterschap) over dit onderwerp. Zij concludeerden ook dat het project van de Commissie m.b.t. het Europees contractenrecht niet moet leiden tot een bindend instrument. "Van een Europees Burgerlijk Wetboek is dus geen sprake", aldus staatssecretaris Timmermans.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl