Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


12-10-2007
Standpunt Frugi Venta inzake Productschap Tuinbouw

De afgelopen weken hebben diverse leden ons vragen gesteld over de taken, werkzaamheden en kosten van het Productschap Tuinbouw. Dit mede naar aanleiding van de informatie die onze leden van NVAF hebben ontvangen.

De NVAF heeft in de jaren 2004 t/m 2006 de politieke discussie aangezwengeld over het voortbestaan van de PBO en van het Productschap Tuinbouw in het bijzonder. Na een uitvoerig draagvlakonderzoek hebben de PBO-organen in 2006 van het Kabinet en de Tweede Kamer het groene licht gekregen om na een aantal aanpassingen het bestaan te continueren. Het draagvlakonderzoek moet in 2010/2011 worden herhaald. Het Productschap Tuinbouw heeft de afgelopen jaren, mede op verzoek van Frugi Venta, een afslankingsprogramma uitgevoerd.

Steun
Frugi Venta is één van de achttien benoemende organisaties, die het voortbestaan van het PT ondersteunt. Wij hebben voldoende grip op de werkzaamheden van het PT en daarmee op de hoogte van de (handels)heffingen. Onze voorzitter, W. Tacken, is lid van het hoofdbestuur; directeur W. Baljeu en secretaris L. Welschen vertegenwoordigen de handel in de Sectorcommissie Groenten en Fruit. Zoals gezegd, zijn de bestedingen van het PT voor de groenten- en fruitsector de laatste jaren teruggebracht tot EUR 16,8 mln. Alle kwekers, handelaren en fabrikanten betalen hieraan mee.

De heffingsopbrengst in de groenten- en fruitsector wordt besteed aan: (teelt)Technisch onderzoek EUR 6 mln
Generieke promotie en marktonderzoek EUR 3,6 min Kwaliteitsbeleid EUR 3,4 mln
Milieuprojecten EUR 1,5 mln
Arbeid EUR 0,2 mln