Time : 17:20:06
Date : 12 October 2007
Sender Name: essenscia

Aangekondigde stijging nettarieven onaanvaardbaar
Brussel, 12 oktober 2007 - essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en van life sciences, heeft met grote verbazing kennis genomen van het persbericht van heden van de CREG m.b.t. de te verwachten stijging van de nettarieven in de distributie van gas en elektriciteit. De aangekondigde stijgingen van de tarieven, die tot meer dan 30% kunnen oplopen, zijn onaanvaardbaar en kunnen voor heel wat bedrijven en gezinnen aangesloten op de distributienetten onhoudbare kostenverhogingen met zich meebrengen.

Hoewel de CREG gewag maakt van een aantal objectieve redenen die deze tariefverhogingen deels kunnen verklaren, is essenscia van oordeel dat de orde van grootte in geen geval kan gebaseerd zijn op een stijging van de reële kosten die de basis vormen van het "cost +" tariefsysteem. Zij vindt de gevraagde tariefstijgingen dan ook ongehoord en roept de distributienetbeheerders op tot ernstige en redelijke tariefaanpassingen. Essenscia wijst daarbij verder op de studie die Capgemini vorig jaar publiceerde (Observatoire Européen des marchés de l'Energie, Capgemini, oktober 2006) en die aantoonde dat de Belgische distributienettarieven toen al tot de hoogste in Europa behoorden.

essenscia roept de federale regering er dringend toe op de CREG als regulator van de netbeheerders in dit land onmiddellijk en onvoorwaardelijk de bevoegdheid te geven om, geheel in lijn met de Europese richtlijnen terzake, de redelijkheid van de kosten van de netbeheerders te beoordelen, de onredelijke kosten te verwerpen en, in het algemeen, de voorgestelde tarieven te corrigeren waar ze niet in overeenstemming zijn met de toegepaste "cost +" methodologie.

Zij roept ook de regulator ertoe op om, binnen zijn bevoegdheden, alles in het werk te stellen om de tarieven in lijn te laten evolueren met de reële kosten en niet met het dividendbeleid, zonder daarbij de financieringscapaciteit van de netbeheerders voor de uitbreiding en het onderhoud van de netten in het gedrang te brengen.