Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4

2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n)
12 oktober 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk V&W/DGTL-2007/10476 07-VW-B-061 Onderwerp
Stand van zaken opheffing bouwverbod Groenenbergterrein

Geachte Voorzitter,

De vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat heeft mij verzocht om de stand van zaken te geven rond het dossier met betrekking tot het Groenenbergterrein. Middels deze brief geef ik invulling aan dit verzoek aan de hand van de verschillende juridische procedures die er lopen.


1. Chipshol tegen Verkeer en Waterstaat
Chipshol heeft tegen de beslissing op bezwaar, waarbij het bouwverbod is opgeheven, beroep aangetekend bij de rechtbank. In het beroepschrift stelt Chipshol dat ik, naast de opheffing van het bouwverbod, ook de uitspraak zou moeten doen dat het oorspronkelijk opgelegde bouwverbod onjuist was. Zoals ik ook in mijn besluit tot opheffing van het bouwverbod heb toegelicht was het bouwverbod echter rechtmatig en is dit later op basis van nieuwe feiten opgeheven. Het verweerschrift wordt de komende weken ingediend, waarna moet worden gewacht op een behandeling ter zitting.


2. Chipshol tegenover Schiphol.
Chipshol heeft op grond van artikel 50 van de Luchtvaartwet een schadeclaim neergelegd bij de Luchthaven Schiphol voor een bedrag van 97 miljoen. De rechtbank heeft Schiphol in een tussenvonnis veroordeeld tot het betalen van een bedrag van 16 (schade exclusief rente en exclusief eventuele belastingschade) waarbij de rechtbank overweegt dat de schade lager kan uitvallen als het bouwverbod wordt opgeheven aangezien dan de waarde van de grond zal toenemen en de schade lager zal zijn voor Chipshol. Vervolgens heeft Chipshol een geding aangespannen tot directe betaling van de schade en is Schiphol door de rechtbank bij tussenvonnis veroordeeld tot betalen van een voorschot van 19 Postadres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895 Internet www.verkeerenwaterstaat.nl

Bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

V&W/DGTL-2007/10476

miljoen (schade inclusief rente), mits Chipshol eerst zekerheid zou stellen voor eventuele terugbetaling van dit voorschot door middel van afgifte vaneen bankgarantie aan Schiphol van 21.5 miljoen.
De definitieve uitspraak van de rechtbank over de omvang van de schade moet nog komen.

Na de opheffing van het bouwverbod heeft Schiphol beslag laten leggen de bankrekeningen en de grond van Chipshol als zekerstelling voor een vordering ten gevolge van waardevermeerdering van de grond na opheffing van het bouwverbod. In kort geding heeft de rechter de beslagen gehandhaafd voor zover die betrekking hadden op de grond en de bankrekening met daarop het door Schiphol betaalde voorschot van
19 miljoen.


3. Chipshol tegen de Staat der Nederlanden (Justitie) Chipshol is een procedure tegen de Staat begonnen in verband met de in de ogen van Chipshol onrechtmatige vervanging van vier rechters door de rechtbank Haarlem. Het verzoek van Chipshol tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor is afgewezen. Op dit moment is niet bekend of Chipshol van de desbetreffende beschikking van de rechtbank in hoger beroep wil. De beroepstermijn loopt nog.


4. Schiphol tegenover VenW
De Luchthaven Schiphol wilde een vergoeding van de Staat voor de claim van Chipshol (de staat was `in vrijwaring geroepen'). Inmiddels heeft Schiphol echter besloten deze procedure in te trekken. Op 3 oktober 2007 is dit door de Rechtbank in Haarlem bevestigd (de procedure is 'doorgehaald').


5. Chipshol tegen LVNL
Chipshol heeft de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gedagvaard om een uitspraak te krijgen over mogelijk onrechtmatig handelen van de LVNL. Volgens Chipshol heeft LVNL onjuist geadviseerd over storing van bouwplannen van Chipshol aan de navigatie- apparatuur van LVNL. I De schriftelijke behandeling is voltooid, de pleidooien vinden op 8 oktober 2007 plaats.


---

V&W/DGTL-2007/10476


6. Chipshol tegen VROM
Chipshol heeft de Minister van VROM voor 30,6 miljoen aansprakelijk gesteld voor schade ten gevolge van onrechtmatige besluitvorming door de Staat inzake de veiligheidscontour rond de Aalsmeerbaan (vernietiging door de Raad van State in 2001 van een aanwijziging die VROM heeft gegeven bij wijziging van het streekplan waardoor bebouwing van het Groenenbergterrein mogelijk zou worden). Bij brief van 15 maart
2006 heeft de Minister van VROM laten weten geen aansprakelijkheid te erkennen. In de daarop volgende procedure bij de Rechtbank Den Haag zijn de schriftelijke processtukken gewisseld. De mondelinge pleidooien zullen in de maand november van dit jaar plaatsvinden.

Ik hoop dat ik u met deze brief het gevraagde inzicht heb verschaft.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Camiel Eurlings


---