Het federaal Voedselagentschap (FAVV), de Federale Wegpolitie, de FOD Financien (AOIF, douane) en de AID van het Nederlands Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij hebben voor de tweede maal met succes samen grensoverschrijdende wegcontroles uitgevoerd

Donderdag 11 oktober 2007 heeft het Federaal Voedselagentschap (FAVV) in samenwerking met de Federale wegpolitie, de FOD Financien (Opsporingsdienst Antwerpen), de motorbrigade van de douane Genk en de Algemene Inspectie Dienst van het Nederlands Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij wegcontroles uitgevoerd op de grote grensovergangen met Nederland in de Belgische provincies Antwerpen, Limburg en Luik. Bij deze controleacties wordt simultaan het vervoer komende vanuit Nederland door het FAVV en het vervoer komende vanuit België door de AID gecontroleerd. Hierbij wordt er tussen beide inspectiediensten permanent overleg gepleegd. Een dertigtal personeelsleden van het FAVV namen deel aan deze actie.

Het doel is om het welzijn van levend vee (nutsdieren, recreatiepaarden, sportpaarden) tijdens het transport, het vervoer van vers vlees, vleesproducten, vleesbereidingen, mosselen en vis te controleren. Specifiek wordt er gelet op de wet op het dierenwelzijn, de infrastructuur van de voertuigen en de verplichtingen op vlak van hygiëne en de koudeketen.

In totaal werden op Belgisch grondgebied 96 voertuigen gecontroleerd. Bij 10 vrachtwagens werden er overtredingen vastgesteld. In 3 gevallen heeft dit aanleiding gegeven tot het opmaken van een proces-verbaal. Voor 1 geval werd een waarschuwing opgemaakt. 2 voertuigen werden teruggestuurd naar de plaats van laden in België en wordt de zaak verder opgevolgd. 4 voertuigen werden teruggestuurd naar Nederland omdat de oorsprong van de overtreding op Nederlands grondgebied lag. Deze voertuigen werden onder begeleiding van de federale wegpolitie overgedragen aan de Nederlandse collega's. Algemene hygiëne, onvoldoende gekoelde goederen, ontbreken van keurmerken, aantreffen van een vaccin en onregelmatigheden in de handelsdocumenten en gezondheidscertificaten waren de voornaamste vaststellingen.

Het was de tweede keer dat een dergelijke intense samenwerking tussen de bevoegde diensten op vlak van dierentransport en het vervoer van dierlijke producten plaatsvond. Dergelijke wegcontroles zullen in de toekomst op regelmatige basis in samenwerking met de Nederlandse autoriteiten georganiseerd worden.