Ingezonden persbericht


GLOBE Nederland is erg trots dat Al Gore, oprichter van het internationale scholenprogramma GLOBE, de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen heeft. Hij krijgt deze prijs omdat hij volgens het Nobelcomité al jaren een van de "toonaangevende milieubeschermers in de wereld is".

Met zijn film "An Inconvenient Truth" heeft Gore de wereld wakker geschud en het klimaatprobleem duidelijk op de agenda gezet. Zijn oproep om samen de klimaatverandering tegen te gaan, vindt steeds meer gehoor. Ook het GLOBE programma, in Nederland mede ondersteund door de overheid, draagt zijn boodschap uit. Leerlingen die deelnemen aan GLOBE doen onderzoek in hun eigen leefomgeving. Ze geven hun resultaten door aan klimaatonderzoekers bij het KNMI, Wageningen Universiteit en het RIVM. Zo dragen de leerlingen bij aan het zoeken naar oplossingen voor het klimaatprobleem.

Gore's drive om het klimaatprobleem aan te pakken is een bron van inspiratie voor GLOBE Nederland. Via het scholenprogramma stimuleert zij bewustwording bij leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs. Door onderzoek aan de eigen omgeving zien de GLOBE leerlingen de effecten van klimaatverandering op het weer, de luchtkwaliteit, het water en de natuur. Door de feedback van wetenschappers op hun onderzoeksresultaten krijgen ze inzicht in de milieuproblematiek en kunnen ze meedenken over oplossingen. Wereldwijd doen 17.000 scholen mee met GLOBE, in Nederland zijn dat er 80. SME Advies coördineert GLOBE Nederland.