GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

12 oktober 2007

Gezelschapsdieren kopen op krediet voortaan verboden

Nu zondag treedt de wet die de aan- en verkoop van alle gezelschapsdieren op krediet verbiedt in werking. De nieuwe wet verbiedt ook het houden en tentoonstellen van honden en katten in dierenwinkels vanaf 1 januari 2009.

Voor GAIA en Animaux en Péril betekent de wet - in combinatie met het eerder genomen koninklijk besluit over de erkenningsvoorwaarden van handelszaken, kwekerijen, asielen en dierenpensions dat ook de verkoop van dieren via het internet aanpakt - een behoorlijke verbetering die het dierenwelzijn ten goede komt en consumentenbedrog tegengaat. Met de nieuwe wettelijke regels wil de wetgever impulsaankopen van vaak zieke en ongesocialiseerde dieren vermijden. De wet gaat bovendien de verkoop en de import van zieke pups tegen die in Oost-Europese landen in erbarmelijke omstandigheden gekweekt worden.
Toch zijn niet alle problemen opgelost, zoals de zogenaamd agressieve honden. GAIA en Animaux en Péril vragen ook in dat verband dat de nieuwe regering een globaal gezelschapsdierenbeleid uitwerkt en uitvoert.

Voor de nieuwe wet in het Parlement werd aangenomen, zamelden GAIA, Blauwe Wereldketen, Veeweyde, Anti-Broodfok Actie (ABA), Animaux en Péril en andere dierenorganisaties en asielen 133 390 handtekeningen in voor een verbod op de verkoop van honden en katten in winkels. Ook de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus die een verantwoorde kweek van rashonden en raskatten promoot, schaarde zich achter de actie. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: `Een bewijs dat er een groot draagvlak is voor de nieuwe wet.'

Net als andere verenigingen blijven GAIA en Animaux en Péril klachten ontvangen van bedrogen mensen die in een dierenwinkel een zieke pup kochten. GAIA vraagt de overheid strikt toe te zien op de naleving van de wet. Overtreders riskeren een geldboete van 130 tot 5.000 euro en sluiting van de winkel van 1 maand tot 3 jaar.

Wat houdt de wet in?


1. Geen aan- en verkoop van gezelschapsdieren (zoals honden, katten, hamsters, dwergkonijnen, ...) meer op krediet vanaf nu zondag.


2. Vanaf 1 januari 2009 mogen honden en katten niet meer fysiek in dierenwinkels én aanhorigheden aanwezig zijn, maar de dierenwinkel mag ze wel nog op catalogus verkopen.


3. De dierenverkopers kunnen ook zelf een kwekerij opstarten of tussenpersoon zijn van een kwekerij.


4. De kwekers mogen ook dieren verkopen die ze niet zelf gekweekt hebben, maar deze moeten afkomstig zijn van erkende kwekerijen die aan alle wettelijke voorwaarden voldoen. Op die manier kan de verkoop van puppy's uit Oost-Europa, waar puppy's en fokteven in verschrikkelijke omstandigheden worden gehouden, tegengegaan worden.


5. Iedereen die honden of katten wil verhandelen (nu vanaf één nest, vroeger pas vanaf drie nesten) zal over een erkenning moeten beschikken. Deze maatregel is bedoeld om parallelle commerciële circuits van ongeregistreerde kwekers aan banden te leggen.

> Wil je GAIA helpen in de strijd tegen dierenleed? Steun ons en word lid!