Gemeente Helmond


Grote controle-actie HIT industrieterrein

Het Helmond Interventie Team (HIT) heeft vandaag op industrieterrein Hoogeind 51 panden bezocht. Hierbij werden meerdere misstanden geconstateerd.

Het gaat hier over brandonveilige situaties, hennepresten en bedrijven en personen die niet over de vereiste vergunningen beschikten of überhaupt niet ingeschreven stonden bij de bevoegde instanties. Tegen alle overtredingen is actief opgetreden.

Gebiedsgericht

Het was voor het eerst dat het -in 2006 opgerichte- team een aaneengesloten gebied in zijn geheel afsloot. Bij alle 51 panden in het gebied, dat begrensd wordt door de Nieuwe Industrieweg, Churchilllaan, Zandstraat en Montgomerystraat, is het multidisciplinaire HIT-Team binnengegaan om controles uit te voeren. Hierbij waren 45 medewerkers actief van de verschillende HIT-instanties.

Aanleiding

Volgens de HIT-projectleider is het gebied niet lukraak uitgekozen. HIT heeft deze actie uitgevoerd omdat er veel bedrijfsverhuizingen in dit gebiedje zijn geweest. Uit het feit dat de bedrijfsbestanden van de verschillende HIT-instanties niet klopten, bleek dat niet alle bedrijven het even nauw namen met de meldingsplicht en het aanvragen van vereiste vergunningen. Verder zijn er de laatste tijd regelmatig overtredingen geweest, zoals een hennepplantage en een illegale houseparty. Genoeg reden om eens poolshoogte te gaan nemen.

Overtredingen

De volgende overtredingen zijn geconstateerd:
18 bedrijven hadden zich niet gemeld bij de Milieudienst. Hiermee ontrokken zij zich aan controles op het gebied van milieuwetgeving. Verder is bekeken of de panden voldeden aan eisen uit het bestemmingsplan, bouwvoorschriften, brandveiligheid, milieu- en arbowetgeving. Bij sommige panden vindt nog nader onderzoek plaats. De namen van alle aangetroffen personen en werknemers zijn genoteerd. Zij worden de komende tijd gescreend in diverse overheidssystemen. Dit om te kijken of er illegale arbeidsomstandigheden zijn, er nog boetes open staan en of er sprake is van onterecht verkregen uitkeringen. Veel panden zijn illegaal samengevoegd of gesplitst, waardoor brandgevaarlijke situaties zijn ontstaan.
In één pand zijn hennepresten gevonden, wat wijst op een hennepknipperij.
Bij de toegangen tot het gebied zijn 160 voertuigen gecontroleerd op onder meer rode diesel en de inhoud van de kofferbak. Ook is een tabakshond ingezet. Er is één overtreding geconstateerd (een verlopen APK en verzekering).

Samenwerking

De HIT-projectleider is zeer tevreden over deze actie: De samenwerking tussen de handhavingsinstanties werkte supergoed. We hebben nu weer een goed overzicht van de ondernemingen van dit stukje industrieterrein. Ook veel bedrijven in het gebied waren te spreken over deze actie. Ook zij zijn blij dat aan de onduidelijke -en soms ook gevaarlijke en illegale- situaties een eind komt. Lees hier meer over het doel en de deelnemende instanties van HIT.