Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT

Vrijdag 12 oktober 2007

NMR betreurt berichtgeving NOVA over de NMO

De Nederlandse Moslim Raad (NMR) heeft kennis genomen van de reportage die gisteren door het actualiteitenprogramma NOVA is uitgezonden over de Nederlandse Moslim Omroep (NMO). De NMR vindt het betreurenswaardig dat NOVA uiteindelijk een reportage heeft vertoond die gebaseerd is op onvolledige of onjuiste informatie.

De NMR weerlegt de aantijging dat Ahmadiyya's en Alevieten niet welkom zouden zijn in het NMO-bestuur. Op dit moment zitten er twee leden van de Ahmadiyya-gemeenschap in het NMO-bestuur. Een daarvan is penningmeester. Een Alevitisch bestuurslid legde onlangs weliswaar zijn functie neer, maar hij deed dit wegens persoonlijke redenen. Deze feiten geven duidelijk aan dat NOVA zich verkeerd heeft laten informeren.

De NMO produceert programma's op basis van een door het NMO-bestuur vastgesteld programmabeleid. Dit programmabeleid is gebaseerd op de diversiteitsgedachte die ruimte biedt aan de verschillende stromingen binnen de islam, te weten Soennieten, Shiieten, Alevieten en Ahmadiyya's. De NMR en de NMO zijn niet voornemens om wijzigingen in dit beleid aan te brengen, omdat dit onderdeel uitmaakt van het bestaansrecht van de NMO. Ook hiervoor geldt dat NOVA zich verkeerd heeft laten informeren.

De NMR en de NMO streven ernaar om als bindend element te fungeren binnen de Nederlandse samenleving. Niet alleen wanneer het gaat om moslims en de verschillende stromingen binnen de islam, maar ook wanneer het gaat om het zoeken naar verbindende elementen met andere geloofsgemeenschappen en met niet-moslims. De NMR heeft niet willen meewerken aan de uitzending van NOVA, omdat zij meent dat haar streven naar cohesie in de samenleving hiermee niet gediend zou zijn.