Senternovem


12-10-2007 | De VNCI: succesvolle MJA-deelnemer van het eerste uur

Schoon en Zuinig

De Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) heeft waardering voor de hoge ambities van het kabinet, zoals benoemd in het werkprogramma Schoon en Zuinig dat de minister van VROM op Prinsjesdag presenteerde.
Chemische industrie
Chemische industrie

De VNCI is bereid om hier een forse bijdrage aan te leveren, maar stelt ook dat de overheid bedrijven voldoende ruimte moet geven om te kunnen groeien en ondernemen. Immers, gezonde economische groei is nodig om te kunnen investeren. En investeren is nodig om te kunnen innoveren en verduurzamen.

Topprestaties
De chemische industrie heeft in het verleden al bewezen topprestaties op het gebied van energie-efficiency en beperking van emissies te kunnen leveren. Eind 2000 eindigde voor de sector de eerste generatie meerjarenafspraken (MJA1). De doelstelling om de energie-efficiency tussen 1989 en 2000 met 20% te verbeteren, werd ruimschoots gehaald: het eindresultaat was 25%. In 2001 hebben verschillende brancheorganisaties (waaronder de VNCI) en de ministers van EZ en VROM een vervolg ondertekend. Nieuw in deze MJA2 zijn de zogeheten Verbredingsthema's, die kijken naar de mogelijkheden om energie te besparen in de gehele productieketen. Het gaat dan om een inspanningsverplichting op het gebied van duurzame energie en duurzame productontwikkeling.

Deze bredere aanpak heeft voor de 38 deelnemende chemiebedrijven duidelijk zijn vruchten afgeworpen:

* In 2006 werd maar liefst 22,9% efficiënter met energie omgegaan ten opzichte van het referentiejaar 1998. In vergelijking met 2005 is dit een verbetering van 2,3%.

* De verschillende maatregelen in het kader van procesefficiency - voornamelijk projecten op het gebied van procesoptimalisatie (0,12 PJ) - leidden in 2006 tot een energiebesparing van 0,19 PJ.
* Inspanningen op het gebied van verbredingsthema's hebben in 2006 geleid tot een extra energiebesparing van 197 TJ. De inzet van duurzame energie - vooral de inkoop van groene stroom en stoomlevering door AVR - heeft hierin de grootste bijdrage geleverd (171 TJ).

Samenwerking gewenst
Het streven van de VNCI blijft het creëren van optimale voorwaarden voor het functioneren en de groei van de chemische sector in Nederland. De chemie is goed voor een omzet van 46 miljard euro en ook voor dit jaar zijn de economische vooruitzichten positief. De VNCI ontwikkelt momenteel een energievisie voor de lange termijn. Ze haakt hierbij aan bij de plannen van de Regiegroep Chemie*: een verdubbeling van de bijdrage van de chemiesector aan het BBP binnen 10 jaar en tegelijkertijd een halvering van het gebruik van fossiele grondstoffen binnen 25 jaar. De sector verwacht concrete ondersteuning van het kabinet bij de uitvoering van haar plannen. Daarnaast werkt de VNCI dit jaar verschillende thema's verder uit, zoals restwarmte, professioneel energiemanagement (Good Housekeeping) en mogelijkheden voor procesintensificatie. Energiebesparing blijft een belangrijk aandachtspunt, mede door de nog steeds stijgende energiekosten.


*Noot: De Regiegroep Chemie komt voort uit het benoemen van de chemie als innovatief sleutelgebied. De regiegroep moet de innovatie in de sector naar een hoger plan sturen. Zie ook www.regiegroepchemie.nl