Gemeente Soest

Soest in top 20 klimaatgemeenten

Datum: 12/10/2007

Soest is de eerste Utrechtse gemeente, die haar klimaatplan BANS I heeft afgerond. Het is Soest gelukt om met het uitvoeren van vijftien projecten voldoende taakstellingen te halen op het gebied van gemeentelijke gebouwen, bedrijfsleven, huishoudens, woningbouw en vervoer. Het subsidiebedrag van 98.383,- van het Ministerie van VROM kan Soest daarom blijvend op haar begroting bijschrijven.

De afgelopen drie jaar heeft Soest veel projecten uitgevoerd. Een kleine greep:

· www.ServicepuntWooncomfort.nl, waarmee huiseigenaren energie kunnen besparen
van vloer tot dak

· 100% inkoop van groene stroom voor gemeentelijke gebouwen en straatverlichting

· Fietsactieplan

· Buurtworkshops energiebesparing en duurzame energie voor eigenaars/bewoners

· Voor bedrijven www.ubbe.nl om te besparen op verwarming, verlichting en ventilatie

· Snoeihout als alternatieve brandstof voor biomassacentrale
· Energiebesparingsactie bij de horeca

Nieuwe klimaatprojecten
Het is zelfs gelukt om een jaar eerder dan gepland de taakstellingen te halen, zodat de gemeente al nieuwe klimaatprojecten begonnen is, zoals Het Nieuwe Rijden en het 1000 bomen-project. Soest wil zich ook inspannen om de Energieprestaties van nieuwe woningen te verhogen. Verder wil de gemeente één innovatief voorbeeldproject realiseren, waardoor nieuwe technieken voor duurzame energie gepromoot worden.

Samen op weg naar Klimaatneutraal
Juist nu er veel aandacht is in de samenleving voor klimaatverandering en energiebesparing, is het van belang om voortvarend door te gaan met het terugdringen van broeikasgassen. Soest staat als klimaatbewuste gemeente op de kaart en toekomstig beleid zal zich richten op samenwerking en stimulering van de partners in energiebesparing, zoals bedrijven en inwoners van Soest. Ook economisch liggen er kansen. Samen op weg naar Klimaatneutraal.

.